Хоум офисът роди максимата „Седенето е новото пушене“

Хоум офисът роди максимата „Седенето е новото пушене“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2022
  • Share:

Редовното упражняване на определен спорт има много благоприятен ефект върху някои от симптомите на т.нар. “дълъг Ковид”

 

 

 

Д-р Йорданка Господинова е лекар, треньор по здравословно хранене. Нейната прабаба е била прочут народен лечител в Асеновград. Майка ѝ е медицинска сестра. Ето защо лекарската професия приема като призвание. Посвещава професионалния си път на търсене и помощ към хората. Когато преди три години създава програмата за умно отслабване Smart Diet, приема като мисия помощта, която оказва на хората да отслабнат и да бъдат здрави и щастливи.

 

Стотици са успешните истории на Smart Diet. Усмивката на лицата на хората, щастието, което звучи от думите им на благодарност към д-р Господинова са нейната най- голяма награда. Доктор Йорданка Господинова забележителна жена. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ.

 

Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и засташително нарастващото тегло,  тя поема нещата в свои ръце и с помощта на дълбоките си познания за принципите на човешкото тяло и психика разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата.

 

Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност бизнес, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България и с огромна усмивка води все повече изумени от резултатите хора през пъртината, която е проправила сама.

 

 

 Както самата тя казва:

“ Няма по страшен конфликт от конфликта със самите нас.

 

Започнем ли да не харесваме себе си - как изглеждаме, как се обличаме, как мислим, как живеем, значи сме стигнали до най - задънената улица в живота си.

 

Не направим ли бързо промяна, не открием ли верния изход се обричаме.

Обричаме се на това сами да си бъдем врагове.

 

Да се отричаме. Да се мразим.

 

А това ни превръща в заложници на собствената ни самота…”

 

-Д-р Господинова, населението на човечеството прекара Делта, сега сме на вълна Омикрон, а се задава и пролетта с нейните алергии. Въпросът ми е как да се подготвим за пролетта и нейните изненади : а/ алергиите б/ простудите в/ пролетната умора?

 

- През последните 2 години бяхме подложени на много изпитания, които все още продължават. За всеки сезон има актуални инфекциозни заболявания, които се проявяват по-често, както и такива, които затихват. От наблюдаваното до сега установихме, че степента на разпространение на Ковид и други респираторни заболявания при затопляне на времето намалява.

 

Като цяло, не съществува специфична подготовка, която да ни гарантира, че няма да се разболеем. Това, което можем да направим за да повишим шансовете си и да подобрим здравословното състояние на организма си е да се храним правилно, с всички хранителни групи в нужните пропорции, да приемаме достатъчно вода, да сме физически активни ежедневно. Важно е да разпознаваме какво ни казва тялото ни - чрез това как се чувстваме, как изглеждаме и какво показват изследванията ни.

 

- Прекалено много се говори за Ковид-19,  нека обърне повече внимание на имунитета като цяло. Какво е имунитет с две думи и как да го подсилим?

 

- Имунитетът представлява съвкупност от множество паралелно действащи системи, които предпазват организма от развитие на болестни процеси. За съжаление, имунитетът няма как да бъде описан кратко, но най-общо това са структури, които отговарят за разпознаване на чужд агент в тялото ни, анализирането му, унищожаването му и обучаването на тялото как да се бори с него при бъдеща среща.

 

По този начин вътрешната среда на организма ни се запазва в баланс и необезпокоявано може да извършва функциите си.

 

- Как влияе стресът на имунитета ни?

 

- През последните 10 години има доста разработки по тази тема. При продължителен стрес в тялото ни се активират определени последователности от биохимични реакции, които променят вътрешната среда на организма ни. Хормонални, клетъчни, рецепторни и молекулярни промени успяват да “излъжат” тялото ни, че живеем в обстоятелства на повишена опасност.

 

Това от своя страна в дългосрочен аспект може да понижи отбранителните сили на имунитета ни спрямо някои инфекциозни заболявания.

 

 Съществува теория, че в резултат на дисрегулацията на имунитета под влияние на стрес могат да се отключат автоимунни или злокачествени заболявания.

 

- Работата от вкъщи за някои хора е истински стрес както психически, така и физически – да не мръднеш от стола и то от стаята си вкъщи цял ден!!! В минус или в плюс се превърна работата от т.н. – home office?

 

- Има едно сравнително ново сравнение “Седенето е новото пушене”. Това е така, защото прекарването на продължително време в седнало положение е неблагоприятно за нашето здраве. Това, в комбинация с повишения прием на храна, поради седенето вкъщи, доведе до нежелано наддаване на килограми при доста хора. Като цяло работата от дома носи и своите позитиви - спокойствието, редукцията на стрес, възможността да работим с домашните си дрехи, да се наспим по-добре и т.н. Важно е когато бъдем поставени в такава ситуация да съумеем да се адаптираме на промените и да оценим коет е хубаво и кое не е за нашия организъм.

 

- Препоръчителнили са фрешовете при заболяване или сте на друго мнение?

 

- Въпреки, че не ги отричам тотално, аз не съм голям привърженик на фрешовете. Това е така, защото те имат значително по-висок гликемичен индекс от плода или аналогичното смути. Гликемичния индекс е скоростта, с която една храна води до повишване на кръвната захар. Правилото е да се консумират храни със среден или нисък гликемичен индекс.

 

При необходимост от бързо “зареждане” с енергия, 200-300 мл. Портокалов фреш са добър вариант, но не трябва да прекаляваме, защото всичката неизползвана енергия впоследствие ще се превърне в мазнини.

 

- Кои са най-честите последствия от Омикрон и Делта и какво вие ще посъветвате за бързото отървавено от тях чрез природните дарове – храна и напитки?

 

- Ефектите на така нареченият “дълъг Ковид” тепърва се изучават и рамкират от водещите изследователи, но е категорично сигурно, че те са на лице. “Дълъг Ковид” представалява състояние, което остава седмици и месеци след преболедуван Ковид. Съсъоянието най често се свързва с изтощеност, лесна уморяемост, затруднение при дишане, сърдечни аритмични явления, болки по мусклите и ставите, “мозъчна мъгла”, депресии, инсомнии и др. Все още не е напълно ясен механизма по който се случват тези проблеми.

 

Със сигурност пълноценното и здравословно хранене би имало благоприятен ефект върху това състояние. Съществуват проучвания, че редовното спортуване на определен спорт има много благоприятен ефект върху някои от симптомите на “дълъг Ковид”.

 

- Каква роля играе теглото ни при едно заболяване?

 

Наднорменото тегло и нездравословното състояние на орагнизма ни повлияват в негативно отношение при прекарването на различни заболявания. Като цяло обремененият метаболизъм и неадектватно функциониращите системи са причина за по-тежкото протичане на повечето болести. Още през 2020г. Беше доказано, че хора с наднормено тегло, диабет и сърдечно-съдови заболявания са изложени на значително по-висок риск от тежко протичане на Ковид-19.

 

- Какви са вашите еднозначни препоръки за начин на хранене и дневен режим, които биха ни създали щит срещу изброените по-горе заболявания?

 

- Информирайте се какво е пълноценно хранене за Вашия организъм. Приемайте ежедневно всички необходими нутриенти. Яжте много плодове и зеленчуци. Пийте много вода и чайове. Движете се.

 

- И да завършим с препоръките ви в хранителния и двигателния режим за най-възрастната и уядвима група?

 

- По-възрастните и уязвими хора трябва да се пазят много в настоящата епидемична обстановка, защото вирусът е особено агресивен към тази група. Както за всички, трябва да спазват основните принципи на здравословното хранене и начин на живот.

 

Но по-възрастните трябва да отделят и по-специално внимание на по-задълбочени изследвания и профилактични прегледи, за да имат по-ясна през какво преминава организма им.

 

- Вашето предпролетно пожелание към всичките ни читатели в пет думи?

 

- Подбирайте информацията си. Не се доверявайте на случайни мнения в интернет. Четете и вярвайте на авторитетни издания, които са се утвърдили през годините сред много хора като качествен източник на достоверна информация.

 

Автор: Оля АЛ-АХМЕД

 

 

Станете почитател на Класа