Най-забутаното селище в Щатите

Най-забутаното селище в Щатите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.02.2022
  • Share:

В далечните покрайнини на Гранд Каньон в щата Аризона се намира село Супай. Това е най-отдалеченото и усамотено населено място в континенталната част на САЩ.

 

Там човек може да види чудати неща, но това, което привлича посетителите най-силно, е целогодишно течащ приказен водопад.

 

 

Да се стигне до Супай изобщо не е лесно и точно в това е разковничето. Това тайно кътче е дом на малкото племе Хавасупай, което обитава района от 1300 г. сл. Хр. Известни като „народът на синьо-зелената вода“, тяхното село е достъпно само пеша, с товарно животно или хеликоптер.

 

 

Американската пощенска служба доставя пощата тук с мулета, съобщава visitarizona.com.

 

 

Селото се намира на 8 мили от най-близкия път. Пощата се предава по линия от няколко мулета, за да бъде доставена до малобройното местно население, информира loveproperty.com.

 

Каньонът се намира на площ от 188 000 акра и лесно се наводнява. Въпреки това там ходят около 20 000 посетители годишно. Селото има училище, магазин и малка църква.

 

 

Местните хора са се задържали там цели 800 години благодарение на поливно земеделие и лов на животни. Сините водопади и изворите са източник на достатъчно вода целогодишно.

 

 

Авантюристично настроените пътешественици трябва да направят преход от 8 мили пеша надолу по хълма Хуалапай, за да стигнат до селото. Там те ще бъдат възнаградени с гледка към водопад, извадена сякаш от Райските градини. Това е един от най-сниманите водопади в света.

 

 

Ако не сте достатъчно сигурни в подготовката си за преходи, може да стигнете и с хеликоптер.

 

След като се охладите във водопада ще продължите да ходите още две мили и ще си направите лагер под надвисналите дървета. Пазете силите си за придвижването надолу до още по-усамотения водопад Муни.

 

 

А през нощта, когато погледнете към небето, в радиус от няколко километра няма да има никакви светлини. Само мастиленочерното небе, обсипано щедро със звезди.

 

 

Станете почитател на Класа