Тайнствена комета лети към Земята?

Веселбари в Нова Зеландия получиха новогодишен бонус в първите часове на 2016 година, когато метеоритен дъжд освети небето. При това обаче се появи и един проблем, който никой не видя. Изненадващият метеоритен дъжд, който бе именуван Volantids, накара астрономите отчаяно да търсят кометата, от която той е дошъл. По думите им, кометата, която предстои да бъде открита, потенциално може да лети в опасна орбита около Земята.

Д-р Питър Дженискенс, астроном – специалист по метеорити към Института за търсене на извънземен разум в Калифорния, казва: „Метеоритният дъжд, един вид, ни помогна. Сега имаме ранно предупреждение, че трябва да търсим потенциално опасна комета в тази орбита”.

Метеоритният дъжд е бил регистриран от нова мрежа от камери, насочени към небето от различни точки в Нова Зеландия. Проектът за наблюдение на метеоритите е създаден с цел да се претърсва небето над южното полукълбо за предупредителни знаци за опасни комети.

В материал, публикуван в Journal of the International Meteor Organisation, д-р Дженискенс и неговите колеги изчисляват траекториите на 21 Волантоида, профучали през небето на 31 декември. Още две небесни тела са били регистрирани на 1 януари. „Тези метеорити са били видени с невъоръжено око, пикът е бил по време на новогодишните празненства. Един на всеки три метеорита в онази нощ е дошъл от този дъжд”, казва Дженискенс.

Метеоритният дъжд не е бил регистриран миналата година. Рейчъл Соя, изследовател на динамиката на метеоритните потоци в Университета в Щутгарт, е анализирала траекторията на метеоритите. Тя казва, че не е успяла да идентифицира кометата-майка, която е създала астероидите, но добави, че към момента непосредствена заплаха за Земята няма. „Ограничен поток от прашни частици може да е бил отклонен по посока на Земята за кратък момент. Все още не сме открили бащинското тяло на този поток. В момента то може да не е активно и да е трудно за засичане в момента”, пояснява тя.

Станете почитател на Класа