10 златни правила от миналото за поведението на една дама

1. Дамата не натрапва мнението си на никого. Тя има своя гледна точка по всеки въпрос, но е готова да приеме и чуждо мнение и да разшири мирогледа си. Учи се от всичко, което я заобикаля.

 

2. Истинската дама е учтива с всички – независимо дали това е слугиня, аристократка или кралска особа. Снобизмът е чужд за нея, както и неуважителното поведение към когото и да е.

3. Истинската дама е чужда на шовинизма и никога в речника й не влизат думи като „чернилка“, „роб“ и подобни, които съдържат оскърбителен елемент. Тя уважава еднакво всички култури и националности, no познава много добре собствените си народни традиции.

4. Дамата никога не забравя, че скромността е най-чаровното й украшение. Днес скромността не е сред най-ценните качества, но всъщност е един от етюдите, който е включен в изпитите за театралните колежи. Скромността в ежедневието може да е в начина на поведение – спокойните и уверени жестове на жената.

5. Истинската лейди не се суети. В миналото жените от най-ниските слоеве са се суетяли – потривали са ръце, клатели са си краката, докато седят и т. н.

6. Истинската дама винаги е с перфектна осанка. В миналото момичетата са ходели цял ден с опряна пръчка зад гърба си, за да свикнат да стоят изправени винаги.

7. За нравствен идеал в миналото безспорно е служело кралското семейство. Например императрица Александра Фьодоровна в своя дневник е написала: „Ако сте богати и известни, трябва да се държите така, че хората да ви простят този факт.“

8. Една дама никога никого не обижда и внимава за поведението си – не се напива и не пуши на публично място.

9. Истинската лейди притежава вътрешно достойнство, което никой не може да й отнеме – дори войната. Познаването на етикета, самодисциплината, благородството и доброто сърце винаги трябва да са с вас навсякъде и независимо от ситуацията, в която се намирате.

10. Дори и да е дама, тя никога не бяга от тежката работа. По време на военни действия дори благородничките и кралските особи са работели като медицински сестри в болниците, присъствали са на тежки операции и са облекчавали страданията на умиращите.

Станете почитател на Класа