Руските танкове не оставят шанс на немските

Бундесверът не е в състояние да противостои на съвременните руски танкове, пише немското списание Focus. Проблемът е, че „един от най-добрите танкове в света" Leopard 2 не е снабден с достатъчно мощно въоръжение и снаряди. Кинетичната енергия на снарядите, с които разполага Бундесверът, не е достатъчна, за да пробие бронята на модернизираните руски машини от типа Т-90 и Т-80.
Изданието отбелязва, че бронята и въоръжението на танка Т-90 не веднъж е усъвършенствано, а от 2017 г. Русия планира изобщо да приеме на въоръжение нов танк на платформата „Армата".

През април Бундесверът взе решение да върне сто снети от въоръжение танкове Leopard 2 и по такъв начин да увеличи танковия парк до 328 броя. „Способността на армията обаче от това няма да се увеличи. Тези танкове трябва да се модернизират, но както и преди няма ефективно въоръжение, ише изданието.

Както отбелязал в разговор с Die Welt с бившия заместник шеф на щаба по планиране на военното министерство на ФРГ, без мощни боеприпаси е безсмислено да се увеличава броят на танковете. Според него, Бундесверът трябва да премине на снаряди на основата на обеднен уран, но това едва ли ще стане по политически съображения.

През 2017 г. Бундесверът планира да започне модернизация на танковото въоръжение. То обаче ще засегне само най-новите танкове Leopard 2А7, от които са произведени едва 20 броя, останалите се отнасят към моделите А5 и А6. Стоте свалени танка Leopard 2, които Бундесверът планира да върне, се отнасят към остарялата серия А4.

БЛИЦ БЕЛЕЖКА: Не е за пренебрегване и фактът, че Германия ще увеличи броя на танковете до 328, а според Global Firepower Русия разполага с 15 398 танка.

Превод и редакция: БЛИЦ

Станете почитател на Класа