Неуловимият рецидивист Митьо Далаверата на съд за срязани 16 гуми на 4 патрулки

Рецидивист от Стражица заства пред Темида за унищожаване на 16 гуми на 4 патрулки двора на местната полиция. Стойността на вандалския акт на хулигана е 1420 лева. Прокуратурата в Горна Оряховица вече е внесла обвинителен акт срещу 31-годишния Димитър Данев за унищожаване и повреждане на чужда собственост, въпреки че той се е разкаял по време на разследването срещу него, пише в. "Борба". В нощта срещу 30 юни мъжът решил да отмъсти на полицаите в родния си град, защото по-рано същия ден бил заловен за пореден път да кара мотоциклет без книжка и пиян. Дрегерът засякъл над 1,2 промила, нарушителят бил заловен и задържан. Известният в града като Митьо Далаверата същата нощ обаче решил да си отмъсти на ченгетата, прескочил двуметровата ограда на управлението и с нож нарязал 16 гуми на паркираните полицейски автомобили. Ден по-късно той бе разкрит по оставени от него следи.

Далаверата никога не е имал шофьорска книжка за возило, защото няма завършен 8 клас и сега учел задочно, припомнят от полицията. Той има куп присъди само за кражби и обира каквото му падне от 13-годишна възраст. Тази пролет най-сетне си купил собствен мотор и решил да се почерпи за придобивката. След като се напил, подкарал машината, но за зла участ отново бил заловен.

За унищожаването на гумите го грози вероятно пробация, на което се надяват и униформените, тъй като може да го пратят да чисти полицията...

„...Бях на 13 години, когато извърших първата си кражба. Хванаха ме едва на 30-ия път! Бил съм 15 години в затвора и все за кражби на старо желязо и жици. В Стражица ми викат Митьо Далаверата, ама далавера май не мога да направя, защото искам да вляза в правия път, пък никой не ми подава ръка. Затова искам вие да разкажете моята история на политиците и работодателите. Хора, дайте ми шанс да се поправя, искам само работа, за да не крада никога повече...", заяви преди две години в редакцията на в. „Борба" Димитър Данев – Далаверата.

Той е отгледан от баба и дядо в семейство с четири деца и родители гурбетчии. Заради беднотията Димитър направил първия си обир само на 13 г. Отмъкнал 100 кг мед от едни телфери. Нарязал я на парчета, сложил я в чувалчета и я продал. Дали му условна присъда, но той продължил да рови за желязо по различни обекти, изоставени къщи и т.н. Тогава го спипали в условния период и го вкарали за 4,5 г. Понеже „гладът е майка на обирите", Митьо продължил да краде все такива вещи и през 2010 г. получил три години затвор. Зад решетките той се научил на дърводелство, да прави капани за хищници и какво ли още не, но след излизането си от затвора така и не му дали работа в Стражица.

Станете почитател на Класа