Мисия „Сом”: Шведските водолази показаха загадъчната руска подводница

Появи се потвърждение, че на дъното на Балтийско море шведските изследователи са намерили именно руската подводница „Сом", която е потънала през 1916 година. В интернет те публикуваха видео на водолазите, които първи намерили руската подводница във водите на Балтика. Участникът в групата Ocean X Team Денис Асберг е публикувал клипа в YouTube. На него се вижда, че на корпуса на подводницата отчетливо пише „Сом". В състава на руския флот подводницата е служила не само в Балтика, но и в Тихия океан по време на руско-японската война и в Черно море.

На 10 май 1916 година нейният екипаж е патрулирал близо до крайбрежието на Швеция. В резултат на загадъчна маневра тя се удря във ферибот, плаващ под флага на тази страна, и потъва. Според една от версиите, екипажът на съда е блъснал умишлено подводницата, за да избегне инспекция на товара си.

По-рано готовност за съвместна с Швеция експедиция на мястото на гибелта на подводницата готовност са изявили руски водолази. Аналогично изявление бе направено от руския министър на отбраната и президент на Руското географско общество Сергей Шойгу.

„Шведите са задължени да отцепят района на гибелта на подводницата. На преминаващите кораби и други съдове трябва да бъде забранено да спират в района, още повече да пускат котва, защото това може да увреди подводницата. Също така никакви водолази и ловци на съкровища не трябва да се гмуркат в района", каза Игор Курдин, председател на клуба на моряците-подводничари на Санкт Петербург.

Подводницата е малка по размери и, съдейки по видеото, в добро състояние.

Станете почитател на Класа