Тези 10 мъже наистина „позлатиха” половинките си

Представяме ви десетте най-богати и влиятелни двойки в света. Всяка от тях притежава десетки милиарди долари и кара звездни тандеми като Бионсе и Джей Зи да изглеждат като обикновена средна класа. Списъкът е съставен от CNN.

10. Джим и Лин Уолтън

Нетно състояние: 36,2 милиарда долара

Джим Уолтън е най-младият син на Самюъл Уолтън - основателя на Wal-Mart. Той е в борда на директорите на компанията, както и председател и изпълнителен директор на Arvest Bank Group, която оперира в Арканзас, Канзас, Мисури и Оклахома.

Джим Уолтън е и председател на вестникарската група Community Publishers, Inc.

9. Марк Зъкърбърг и Присила Чан

Нетно състояние: 38,5 милиарда долара

Основателят и изпълнителният директор на Facebook Марк Зъкърбърг (31) и Присила Чан (30) са най-младата двойка в този списък. Те се запознали в Харвард и се оженили през 2012 г. - ден след като социалната мрежа започнала да се търгува на Уолстрийт.

През 2010 г. Зъкърбърг подписа „Клетва за дарение", с което се ангажира да даде по-голямата част от състоянието си за благотворителни каузи.

През 2014 г. двойката обяви, че ще дари 25 милиона долара за борба с болестта ебола.

8. Бернар Арно и Хелен Мерсиер

Нетно състояние: 38,7 милиарда долара

Френският бизнесмен Бернар Арно е председател и изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH. компанията държи добре познати марки като Fendi, Givenchy, Louis Vuitton, TAG Heuer и Benefit Cosmetics.

Семейство Арно държи 5,6% дял в групата, която има пазарна стойност от 85 милиарда евро (92,5 милиарда долара).

Втората му съпруга Хелен Мерсиер е пианистка от Квебек.

7. Джеф и Макензи Безос

Нетно състояние: 39,8 милиарда долара

Джеф Безос основава Amazon през 1994 г., след като работи за Уолстрийт за около 8 години.

Безос се запознал с настоящата си съпруга Макензи, когато работили в инвеститорската фирма D.E.Shaw. Оженили се в началото на 90-те години и заедно започнали работа по създаването на Amazon.

6. Уанг Джианлин и Лин Нинг

Нетно състояние: 40,7 милиарда долара

Магнатът Уанг Джианлин е един от най-богатите хора в Китай. Той е председател на Dalian Wanda - компания за недвижими имоти и развлечения.

Фирмата притежава AMC Entertainment, редица луксозни хотели, молове и британския производител на яхти Sunseeker.

5. Чарлз и Елизабет Кох

Нетно състояние: 47,4 милиарда долара

Чарлз Кох започнал да се занимава със семейния бизнес, открит от баща му през 60-те години. След смъртта на баща му го поел като председател и главен изпълнителен директор през 1967 година.

С жена му Елизабет се оженили през 1972 г. и имат две деца.

Също като брат си, и той се занимава с благотворителна дейност. Той е основал или е помогнал в откриването на редица организации.

4. Дейвид и Джулия Кох

Нетно състояние: 47,5 милиарда долара

Дейвид Кох и брат му Чарлз Кох натрупали състоянието си с Koch Industries - гигантска компания за петрол и природен газ, която е една от най-големите в частния сектор в Северна Америка.

Дейвид и жена му Джулия се запознали на среща на сляпо и се оженили през 1996 г.

Семейство Кох е известно със силните си политически убеждения и благотворителна дейност. Братята Кох са смятани за някои от най-влиятелните хора в американската политика, защото даряват огромно количество пари в подкрепа на кандидатите на Републиканската партия.

Семейството е доста ангажирани и с изкуството. Джулия е в борда на директорите в Американската балетна школа.

3. Уорън Бъфет и Астрид Менкс

Нетно състояние: 56 милиарда долара

Инвеститорът Уорън Бъфет се жени за втората си съпруга Астрид Менкс през 2006 г. - две години след смъртта на първата му жена Сюзън Бъфет.

Бъфет е натрупал състоянието си чрез инвестиране в други компании чрез холдингското си дружество Berkshire Hathaway, в което 84-годишният милиардер остава главен изпълнителен директор. Фирмата му държи голям дял акции в компании като American Express, Coca-Cola, Goldman Sachs и IBM.

2. Амансио Ортега Гаона и Флора Перес Маркоте

Нетно състояние: 70,7 милиарда долара

Испанският бизнесмен Амансио Ортега Гаона стана най-богатият човек в Европа след основаването на успешната международна модна верига Zara през 1975 година.

Днес Zara е част от по-обширна група модни компании под родителската компания Inditex, заедно с марките Pull&Bear, Massimo Dutti и Bershka.

1. Бил и Мелинда Гейтс

Нетно състояние: 85,7 милиарда долара

Бил и Мелинда Гейтс са най-богатата двойка в света, според доклад на Wealth-X.

Всеизвестно е, че Бил Гейтс напуска Харвард, за да основе компанията Microsoft заедно с Пол Алън през 1975 г.

Бил и Мелинда са известни със своята фондация, която подкрепя инициативи в сферата на образованието и световното здравеопазване и са дарили над 28 милиарда долара за благотворителни каузи.

Те помогнаха и за стартирането на „Клетва за дарение" с Уорън Бъфет, която насърчава най-богатите хора в света да дадат по-голямата част от състоянието си за благотворителност.

Станете почитател на Класа