Лекари разрешиха евтаназията на здрава млада жена заради „суицидни мисли”

Белгийски лекари планират да убият напълно здрава 24-годишна жена чрез евтаназия, защото тя страда от „суицидни мисли". Известно е, че във Белгия всеки ден петима души умират с помощта на лекари – от смъртно болни хора до такива, с хронични, но не заплашващи живота заболявания.
Жената, наричана от пресата с псевдонима Лора, е научила, че е одобрена за евтаназия, независимо от това че тя е напълно здрава. Младата жена говори пред белгийския вестник De Morgen за своето решение. Тя казва, че е убедена, че трябва да умре, защото от детство знае, че „този живот не е за нея".

Лора разказва пред изданието, че тя постоянно си мисли за това, защото е имала проблемно детство. Тя признава, че появата й на бял свят не е била планирана от родителите й, затова баща и пиел твърде много алкохол. В крайна сметка тя заживяла с баба си и дядо си, но това не помогнало тя да се отърве от мислите за самоубийство.

Лора признава, че баба и дядо й са й осигурили сигурност, спокойствие и мир, но това не било достатъчно.

Младата жена е пациент на психиатрична институция от 21-годишна възраст. Там тя се запознала с друга самоубийца, която починала от евтаназия преди 18 месеца. Това я е накарало да се убеди още повече в правотата на своето решение. Тя признава, че с удоволствие е планирала собственото си погребение, но добавя, че смъртта й ще бъде трудна за нейните баба, дядо и майка. „Когато бях на шест, веднъж бях в стая с приятели и в нея имаше огнестрелни оръжия. Имах възможността да държа едно в ръцете си. То ми позволяваше да сложа край на живота си. Помислих си, че може да е лесно. Тогава си мислех, че оръжията не са заредени, но по-късно научих, че те са били заредени. Ако знаех това тогава, може би щях да натисна спусъка. Представям си го лесно", разказва още Лора.

„Не чувствам смъртта като избор. Ако имах избор, щях да избера някакъв живот, който мога да понасям, но направих всичко и не постигнах никакъв резултат. Цял живот мислите за самоубийство са ми в главата. Също направих вече няколко опита. Но после осъзнавах, че има някой който се нуждае от мен. Това винаги ме спираше, не исках да наранявам никого", казва още младата кандидат-самоубийца.

Станете почитател на Класа