Вижте как изглеждат днес някогашните съветски космически совалки

Руският фотограф и градски изследовател Ралф Миребс публикува една от най-тъжните фотосесии, свързани с проучването на космоса.

Той е успял да се вмъкне в изоставен хангар на космодрума Байконур, където две совалки „Буран" - първоначалния модел на космически ракети на Федералната космическа агенция на Русия - бавно гният в своята погребална крипта, разказва gizmodo.com.

Съветската програма „Буран" е продължила близо две десетилетия - от 1974 г. до 1993 г. Бил е изпълнен един-единствен автоматичен орбитален полет преди целият проект да бъде спрян заради липса на финансиране, когато Съветският съюз се разпада.

В снимките по-долу можете да видите две неизползвани совалки „Буран", покрити с отломки. Тази все още удивителна надстройка първоначално е била построена за монтажа на съветската Н1 лунна ракета и по-късно е била използвана за поддръжка на космически сонди и свързването им към енергийните им установки. Ролята им е била много сходна с функцията на Vertical Assembly Building на НАСА.

Една от двете совалки е OK-1K2, наричана „Птичка", която е била почти готова за космическия полет през 1992 г. Щеше да направи втори полет в автоматичен режим, скачвайки се към съветската космическа станция „Мир". Втората совалка е статичен макет за изпитвателни товари. Наистина е тъжно да ги гледаме в сегашното им занемарено състояние.

 

Станете почитател на Класа