Ето как „Ислямска държава” вербува момичета по Скайп

Британски джихадист, отишъл в Сирия, за да се бие на страната на „Ислямска държава", бе заснет с камера как се опитва да подмами непълнолетно момиче в редиците на екстремистите и да стане негова жена. В смразяващите кръвта разговори мъжът се представя с фалшивото име Абу Антар и дава подробни инструкции на момичето, за което той вярва, че е на 15 години, как да избяга от семейството си.
Излямистът подучва момичето, което всъщност е репортер под прикриете, да каже на родителите си, че отива да преспи при приятелка, но вместо това да се впусне в опасно пътуване до региона на Близкия изток, окупиран от екстремистите. Антар се опитва да прикотка момичето малко над седмица чрез разговори по Скайп и съобщения в интернет. В един момент ислямистът й казва: „Когато те взема, ще те избера за моя съпруга".

Разследване на „Мейл он Сънди" е разкрило, че джихадистът е родом от Лондон и истинското му име е Ахмед Кантер. Рой е роден в Сомалия. Дошъл е във Великобритания, когато е бил на 6 години, и е израснал в предградие на Западен Лондон. Преди да отпътува за Ракка, той е живял в общинско жилище с майка си, сестра си и тримата си братя. Кантър е работил като счетоводител.

За да спипа джихадиста, репортерката на канадската телевизия Global News network, която не иска да бъде идентифицирана, си е направила фалшив профил на 15-годишно момиче. Целта й е била да види колко внимание ще привлече към себе си от джихадисти в Сирия. Само часове по-късно тя била засипана със съобщения Кантър е бил един от първите, които се свързали с нея.

Двамата се съгласили да си говорят очи в очи чрез криптираната интернет услуга Кик. Там Кантър поискал ръката на момичето. Тогава разговорът им се преместил в Скайп. Там ислямистът дал подробно инструкции на момичето как да стигне от Албърта до него.

Момичето трябвало първо да хване самолет до германския град Франкфурт. От там трябвало да се качи на полет за Истанбул. „В момента, в който се приземиш в Истанбул, аз вече ще съм уредил всичко. Най-се притеснявам как ще стигнеш до Истанбул, без твоите да откачат, сещаш се", казва ислямистът.

Той също посъветвал репортерката под прикритие да носи със себе си само западни дрехи, за да не предизвиква подозрения, както и да се представя за туристка. В Истанбул щял да я чака човек, който да я закара до сирийската граница, където двамата щели да се срещнат.

Когато жената го попитала, какво друго тя трябва да вземе със себе си, Кантър й казал: „Може да вземеш малко пари със себе си. Хубаво е да имаш излишни пари, в случай че ти потрябват. Знаеш, всичко се случва. Ако искаш, аз ще ти купя пистолет, за да се защитаваш. Тук жените носят пистолети, носят минирани с експлозиви колани. Винаги имаш врагове".

Станете почитател на Класа