И студентите се включиха към протеста срещу убиеца на Петьо

Студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" не останаха безучастни и се присъединиха към учениците от пловдивските училища в събирането на подписи в подкрепа на семейството на загиналото на 14-ти април 6-годишно дете - Петьо Гевечанов от Панагюрище, пише mediacafe.bg.
Само за няколко часа пред сградата на Ректората, където от Студентския съвет бяха поставили маса и информираха колегите си, минаха близо 1000 студенти, за да изразят подкрепата си за възможно най-строгото наказание за убиеца на детето. „Доста хора се включиха и обещаха, че ще дойдат на протеста. До момента, в тази тетрадка пред ПУ сме събрали над 700 подписа, паралелно събираме и в Хуманитарната гимназия, Френската, Английската, Руската и Художествената гимназия", сподели Виляна Пашева, близка на почерненото семейство.

Виляна апелира към всички свои съграждани да се съберат тази вечер на площад "Съединение". Там всички, които не са дали своята подкрепа ще могат да го направят. Тя сподели, че стотици хора ще направят мирен протест пред Апелативния съд в четвъртък сутрин, когато ще се разглежда делото срещу Цветан Пъков, което е насрочено за 10:00 часа в зала номер 2.

"Той трябва да влезе без качулка в съда и да види болката на хората в очите. Наглостта му е безгранична, защото до този момент все още не сме чули извинение, напротив. Това, което сподели той пред бащата след инцидента е, че нищо не може да направи за детето, даже и телефонът му бил счупен. Докога такива хора ще продължават да убиват по пътя?", попита още студентката от ПУ. В момента съдът предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода за убиеца. Родителите на малкия Петьо настояват за по-строги санкции от поне 10 годишина присъда и доживотна забрана за шофиране на 44-годшиния бизнесмен, за когото това е поредният престъпен акт на пътя. Учениците, сред които е и лелята на убитото дете Донна Колибанекова смятат, че подписката ще има голяма тежест в съда и ще направят всичко възможно тя да обиколи повечето големи училища в града под тепетата.

„Знам, че Пловдив не е толкова активен в масови мероприятия, но очаквам обществото най-после да се събуди, ако трябва даже да се вдигне на бунт. Призоваваме студентите и футболните фенове да подкрепят мирния протест в четвъртък, за да може престъпникът да получи по-висока присъда, защото от 2 до 6 години е смешно", добави Виляна.

Станете почитател на Класа