Разгоненият дядо Борис обеща да се прибере в манастира

Бившият игумен на Бачковския манастир Борис бе спипан от журналисти при жена в Русе, пише „Монитор". Това стана дни след като прицърковен сайт го обяви за издирване, след като се оказа, че той не е в Рилския манастир. Епископът зачезна от обителта още през пролетта, без да се обади никому.
По решение на Светия синод той трябва да бъде там в молитва и покаяние, докато синодалните ни старци решат какво да правят с него занапред – дали да му намерят висока длъжност, ако действително се разкае, или да бъде редови монах в Рилския манастир до края на живота си. Той бе въдворен там след разжалването му за игумен на Бачковския манастир заради оргии и клипове с жени с твърде непринудено поведение, качени в интернет.

Вчера Борис бе засечен в къща на жена в квартал "Средна кула" в Русе от репортер на Нова телевизия. Зрители издадоха убежището му там. Според тях заточеният в Рилския манастир отец много често отсядал във въпросното жилище. Пред екип на Нова тв дядо Борис каза, че е болен и има документи за страданието си.

Той заяви, че сега тръгва за Рилския манастир и се ядоса на въпроса на репортерката "Вярно ли е, че взема заплата от светата обител, а не се вясва там?" След миг дядо Борис изфуча с мръсна газ с луксозен мерцедес с пловдивска регистрация, а неговата домакиня отказа коментар. Живеещи в "Средна кула" разказаха, че скандалният Борис често отсядал на въпросния адрес. Той е родом от Русе. Според негова съученичка каквото и да направи, хората в квартала ще го подкрепят.

Първото наказание може да бъде предупреждение, а след това се предвижда разпопване, обясниха от Синодалната палата. "Не знаех, че дядо Борис е в Русе, правилата и добрият тон изискваха да ми се обади, че е на територията на епархията", каза. Русенският митрополит Наум. Той обясни, че уставът на БПЦ изисква от всеки епископ от друга епархия да обявява присъствието си пред местния митрополит. "Едно телефонно обаждане не изисква кой знае какви усилия", посочи още дядо Наум.

Станете почитател на Класа