Ритуално масово клане в Непал

Индуисти в Непал се събраха за началото на най-масовото ритуално жертвоприношение на животни и птици в света, пренебрегвайки призивите на активисти за забраната на тази жестока практика, предаде Ройтерс. С ритуално клане на биволи и други животни започва двудневен религиозен фестивал, който се провежда пред храма на богинята на силата Гадхимай в Бариярпур близо до границата с Индия.
Около 2.5 милиона вярващи ще присъстват на фестивала, заяви представителят на местните власти Йогендра Прасад Дулал. По думите му към момента е невъзможно да се изчисли общият брой на принесените в жертва животни. „Беше голям ден", смята Мангал Чаудхари, главният жрец в храма на Гадхимай. „Жертвоприношението на биволите приключи, но ние ще продължим с ритуали с кози и други животни още един ден", каза още той.

В рамките на първия ден поклонниците са убили над 6000 бивола и най-малко 100 000 кози и други животни, каза Чаудхари. Фестивалът ще продължи и в събота, когато се очаква да бъдат поднесени в жертва още най-малко 100 000 бивола.

Над 80 процента от 27-милионното население на Непал изповядва индуизъм. За разлика от повечето последователи на религията в съседна Индия, непалските индуисти редовно принасят в жертва животни, за да омилостивят боговете.

Стотици полицаи са разположени на мястото, за да предотвратят евентуални сблъсъци между активисти и индуисти. В ритуала се избиват около 500 000 животни. Индуистите вярват, че жертвоприношението в чест на богинята на силата Гадхимай ще им донесе късмет и просперитет.

От ПЕТА се зарекоха да сложат край на тази кървава религиозна практика.

Станете почитател на Класа