Това е една от последните снимки на Тато като първи!

Четвърт век свобода. Това, може би, трябва да празнуваме на 10 ноември. Въпреки че не е много ясно колко точно сме свободни, падането на комунистическия режим преди точно 25 години е начало на една нова история, пише "Под тепето".Самият факт, че говорим за едни абсурдни политико- обществени порядки в минало време е достатъчен повод денят да бъде поне малко специален. Затова и пловдивският фотограф Владимир Янев ни връща към времената от ноември и декември 1989-та, за да си спомним или пък да научим нещо от онзи лъч на надежда, който тогава ни огря, но някак пресипна с времето. 




Владимир Янев ни представя последната снимка на Тодор Живков в Пловдив като все още Първи човек в комунистическа България. Фотографията на Тато е направена от нашия колега около осем месеца преди свалянето му, в Стария град, на площадчето до Балабановата къща по време на посещението на Франсоа Митеран под тепетата.

Големият митинг в София на 17 ноември


























Първият митинг в Пловдив, проведен на 21 ноември


















на площад Централен близо до паметника на Гюро Михайлов, който тогава не е съществувал.Той е организиран от ОФ и областното БКП в подкрепа на партията, но бързо е завзет от недоволни граждани и става голяма дандания.
После Янев ни прави свидетели на големия митинг и шествие на Подкрепа в началото на декември, 1989-та. Протестиращите се събират на стръмната уличка до църквата Света Богородица, за да минат по Главната улица и да съберат хиляди на южния вход на Централна поща. Това е и първата организирана проява анти БКП в града. Тогава всъщност се създава и Подкрепа- Пловдив. Преди този протест обаче има и друг- първи недоволство срещу тоталитарния режим в града изразяват учениците от средните училища и основно от Английската гимназия . На 18 ноември по обяд те блокират входа на партийния дом до ДНА, за да поискат премахване на униформите.
За финал Владимир Янев представя и своите фотографии от големия митинг в София на 18 ноември, до храм-паметник Александър Невски.

Станете почитател на Класа