Сутиенът стана на 100 години вчера

Сутиенът стана на 100 години преди ден, съобщава испанският в. "Ел Паис". На 3 ноември 1914 г. Мери Фелпс-Джейкъбс патентова първия дизайн на сутиен - Caresse Crosby. Фелпс произхожда от семейство на изобретатели - един от предците й е Робърт Фултън, създател на парната машина.Мери е на 19, когато й хрумва идеята за сутиена. Момичето присъствало на прием с хора от висшето общество и носело много стегнат корсет, който се подавал през роклята й и я карал да се чувства некомфортно. Тя помолила своя камериерка да й помогне и двете заедно създали сутиен с две кърпички, свързани към розовите ленти на корсета. Мери започнала да прави модели за своите приятелки, а скоро след това продала патента на The Warner Brothers Corset Company (днешна Warnaco, собственик на "Калвин Клайн", "Спидо" и други марки).

Сутиенът бързо заел сериозно място в гардероба на дамите. Необходимостта от работна ръка преди Първата световна война станала причина жените да влязат в света на трудещите се и корсетът се оказал несъвместим с новата им роля. Освен това металът, който се използвал при направата на корсетите, се

 

ползвал за производството на оръжия.6

 

Тази година сутиенът навършва един век. Този интимен атрибут от дамското облекло сменя корсета през 1912 г., но официално е патентован 2 години по-късно. Германският град Франкфурт на Майн отбелязва събитието със специална изложба в Музея на комуникациите, съобщи „Дойче Веле".Експозицията се нарича "Body Talks" и съдържа над сто експоната – от старинни корсети до съвременни модели „Уондърбра". Мото на сбирката е дизайнерски цитат, че няма некрасиви гърди, а само неправилно подбрани сутиени.

Спорде куратора на изложбата Юлия Бастиан, сутиенът може да разкаже много за сексуалните роли, идеалите за красота, табутата и моралните норми. Нито един друг елемент на облеклото никога не е предизвиквал толкова спорове и дискусии. Специален раздел от експозицията е посветен на нюйоркчанката Мери Фелпс Якоб, която през 2014 г. патентова сутиена.

През миналото столетие този атрибут се превръща в символ на женското движение за свобода и еманципация, за равни права с мъжете.
Първият модел – Hautana, се появява в магазините през 1912 г. Той е измислен от Зигмунд Линдауер, прогресивен германски предприемач и изобретател, произвеждал до този момент корсети. Линдауер бил принуден да го създаде по лични причини – по време на сватбеното пътешествие с младата си съпруга той губел прекалено много време да се справи с катарамите на корсета й.

През 1913 г. изобретението влиза в производство. То се шие от мек еластичен трикотаж и за разлика от корсета няма неудобни детайли.

Станете почитател на Класа