Претръпнали към ужаса: Жени минават спокойно покрай обезглавени в Ракка

Месеци наред жестокостта им се документира за целите на пропаганда, която трябва да изплаши света и да го принуди да вземе терористичната им кауза на сериозно. Най-скорошните кадри, появили се на бял свят, показват как протича живота под управлението на „Ислямска държава" и дълготрайния ефект от варварството на групировката – жени и деца минават покрай обезглавени тела на сирийски войници на улица в град Ракка без въобще да се притесняват от потресаващата гледка.
Безразлични към разлагащите се тела, мирните граждани дори не се възмущават ни най-малко от набучените на ограда глави на убитите. Това поведение е един от най-видните отличителни знаци на живота под управлението на джихадистите.

Видеото, заснето през юли, дава рядка възможност да се надникне във всекидневния живот на мирните граждани след началото на кампанията на терор на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак. На земята лежат разхвърляни обезглавени тела, други са завързани на ограда, а главите им са поставени между краката им. Междувременно облечени в черно ислямисти патрулират из улиците.

В други части на град Ракка проповедници призовават деца да не слушат родителите си и да се присъединят към редиците на екстремистите. „Кълна се в Аллах, че халифатът в пророчеството ще стане реалност. Бъдете с „Ислямска държава" или ще бъдете убити", казва мъж на група мълчаливи младежи.

Жител на Ракка разказва, че телата на убитите сирийски войници ще бъдат махнати след три дни, но заплахата за живота на останалите ще остане. „Те не могат да понасят убийствата, но си мълчат от страх"

Станете почитател на Класа