Ануар от Сирия влезе у нас без родители, научи перфектно български

Тийнейджър-бежанец от Сирия продължава образованието си в хасковското СОУ „Паисий Хилендарски" където бе записан в 11-ти клас. Момчето дошло в България миналата година, като майка му останала в Турция, а баща му бил някъде в Западна Европа. Макар да идва от Сирия, младежът е роден в Сомалия, откъдето семейството му търси убежище преди години, пише Haskovo.net. Впоследствие обаче избухнала гражданската война и фамилията отново поела по тежкия път на бежанците. Те са от така наречените вторични бежанци, каквито има немалко в България.
Като непълнолетен Ануар бил изведен от лагера в Харманли и настанен в хасковския дом „Асен Златаров". Впечатляващото е, че само за година момчето научило много добре българския език и проявило желание да довърши образованието си. Трудността обаче била в намирането на документ, който да удостоверява завършен клас в Сирия. Хасковската доброволка за работата с бежанци Лидия Стайкова обаче направила истински подвиг, като от разбитата институционално от войните държава успяла да намери доказателство за завършен 9-ти клас. Комисия от РИО Хасково заедно с експерти на МОН обаче констатирали, че знанията на Ануар отговарят на 10-ти клас и разрешили да бъде записан в 11-ти.

7-годишно афганистанче пък ще учи азбуката в училище в Харманли, като в момента се умува дали в начално или ОУ. Момченцето било в лагера в Харманли с родителите си, които не само че излезли оттам, но вече работили. С помощта на техния работодател и РИО били подготвени документите му за българско училище. Тепърва се очаква наплив на още бежанци към учебните заведения в Хасковско, защото в Харманли се намира най-големият бежански център в България, а отделно от това има и претъпкани центрове в Пъстрогор и Любимец. Проблемът е не толкова в езика, колкото в трудността да бъдат намерени документи за завършено образователно ниво, откъдето бежанското дете да продължи в България.

Станете почитател на Класа