Река в Централна Белгия е заразена с полиомиелит

Фармацевтичната компания GSK призна, че един от нейните служители е допуснал грешка, в резултат на която река Лан в централната част на Белгия са попаднали 45 литра вода, заразена с полиомиелит, пише La Libre.
Изданието отбелязва, че инцидентът е станал във вторник недалеч от населеното място Риксансар. В събота представител на компанията призна, че изливането е станало погрешка. „Обичайно пречистването на водата се случва автоматично, но този път това се е случило ръчно и един от нашите служители е направил грешка", отбеляза той.

По думите му, след установяването на инцидента компанията е задействала необходимите юридически процедури и е информирала местните власти за случилото се. Проведени са редица анализи, за да се установи концентрацията на вируса във водата и да се определи потенциалният риск и последствията", заяви говорителят. Процедурата е отнела няколко дни.

Изданието подчертава, че рискът от заразяване с полиомиелит сред местното население е незначителен. Въпреки това властите са предприели предохранителни мерки и препоръчват на жителите в региона да избягват контакт с водата. Започнато е разследване на инцидента.

Станете почитател на Класа