Бизнесмен спаси млад мъж, който спи на гробищата и яде сапун

Благодетел от сливенското село Крушаре взе под крилото си млад мъж с умствена изостаналост, когото е открил да спи между гробовете в Лясковец, пише "Борба". 25-годишният Валери Йорданов е учил за градинар в закритото СУПЦ в Горна Оряховица, после остава на пътяНеговият спасител - 48-годишният Динко Костадинов имал бизнес във Великотърновска област и при среща с фермери в Лясковец научил за съдбата на Валери. Човекът бил потресен от факта, че 25-годишният възпитаник на бившето социално училище СУПЦ в Горна Оряховица яде... сапун, върши престъпления и спи на гробището.

„Срещнах Валери Йорданов преди време в Лясковец. От две седмици е при моето семейство в Крушаре и работи. Бях покъртен от гледката. Мои познати от града ми казаха, че момчето е работно, има баща и неизвестна майка, но родителят е пияница. Имам малка ферма и гледам крави в село Крушаре. Реших да заведа Вальо у дома, да му дам работа и храна. Оказа се много работен, но има лоши навици, за което не е виновен той. Така станах благодетел, както казвате вие, и се надявам законодателството да ми помогне за този оставен на произвола на съдбата несретник", разказа за „Борба" вчера Динко Костадинов. Той дава лекарствата на Валери, дава му джобни, за да може със самочувствие да си купи нещо от магазина, но не му позволява да пие кафе, а само айрян.

„Аз съм работил 25 години в системата на Българския червен кръст, виждал съм много драми, преди време преживях тежко лично изпитание и оцелях. Оттогава искам да правя добрини. Пък и момчето хич не е мързеливо, просто не е имало шанс в този живот. Не може в 21 век обаче да има човешко същество, което да спи сред гробовете и да се храни със сапун. Това ме развълнува и ме провокира да го взема при мен", допълва още Динко Костадинов.

Преди дни Динко се явил пред съда, за да каже, че иска да се грижи за Валери. 25-годишният мъж е бил на дело по искане на прокуратурата, за да бъде настанен за лечение в психиатрията в Раднево. Той е извършител на няколко сериозни престъпления, но страда от умствена изостаналост в лека форма. През лятото на 2013 г. Валери запалил двигателя на леката кола на мъж от Дебелец без причина. Преди няколко месеца пък направил опит за грабеж в Лясковец и задигнал телефон и пари. Полицията го заловила, но се оказало, че не подлежи на наказателна отговорност.

Динко Костадинов докарал в съдебната зала Валери, за да свидетелства в негова полза, казаха магистрати от Горна Оряховица, които за последните 20 години не са виждали такава благородна проява. Че младежът е част от семейството, сподели вчера и съпругата на бизнесмена Даниела Петрова, която е бивша циркова артистка, а сега работи в овцевъдната асоциация на Симеон Караколев. Г-жа Петрова подчерта, че съпругът й проявява благородство и тя го подкрепя напълно. Двамата имат големи деца, а Динко е роднина на прочутата Станка Златева, която прослави България като световен шампион по борба.
След лечение в психиатрия Валери трябва да бъде предаден на близките си, които да са негови настойници. Бащата обаче е клошар и пияница, твърди изданието..

Станете почитател на Класа