На път за работа под ракетите. Истории от Израел на българи от Фейсбук

Какво става в Израел? Новините са пълни с репортажи от ивицата Газа, където израелските ракети удрят убежища на Хамас.

Но няма репортажи за ракетния обстрел на Хамас срещу Израел. От известно време организацията, която е на власт в ивицата Газа, е снабдена с далекобойни ракети с обсег 100 километра и стреля непрекъснато. В обсега на ракетите са Тел Авив и десетки градове в Израел. Какво се случва? Ето разкази от първо лице на български преселници там.

Ал. Б., българска преселничка в Израел, Яфа, Тел Авив:


Да. Хората, които живеят далеч нямат и най-малка представа. Сутринта имахме обстрел точно когато пътувах за работа. Нямаше къде да се скрия както ни инструктират и не ми остана нищо друго освен да се любувам на точните попадения на „Железен купол” (б. р. - системата за противоракетна отбрана на Израел – виж тук) – свали три ракети, наистина красиво. Снимах, но не ми се получи добра снимка. (16 юли, сряда)…

Но най-хубавият подарък за рождения ми ден беше успешната евакуация на сина ми, който рано сутринта отлетя за България. Един приятел сутринта ме попита как ще празнувам този ден. Казах му: „Ще танцувам под дъжда от ракети”. И наистина имаше мнооого фойерверки и звукови ефекти, даже специално ми организираха и димни завеси, досущ като на концерт на Мадона, примерно. Лягам си замаяна, като подозирам, че в последния час на празника ми може да имам още ефектни изненади. Мирна нощ ви пожелавам.И много любов. (14 юли, понеделник)


Военни ъпдейти от Тел Авив

От Raya S, българска преселничка в Израел

Айде, първите ракети след прекратяването на огъня пристигнаха (б. р. – вторник, 15 юли вечерта, след обявяване на примирието).

Това на снимката е съзвездието “Най-голямата мечка”, образувано от ракетите (срещу ракетите) на Хамас над Тел Авив. (12 юли, събота)

Есемесите със заплахи за убийства към жителите на Израел от хора на Хамас продължават от което вече се роди цял нов мини-фолклор, и се превърна в състезание за това, кой ще даде най-добър отговор на терористичен текст. Групите в социалните мрежи се наводниха със скрийншот-ове на съобщенията.

През това време Хамас не губиха време само в изстрелване на ракети, но и хакнаха страницата на „Пица Домино” в Тел Авив. Моментално към Хамас заваляха десетки поръчки за пица. След като „Пица Домино” си върнаха страницата, те използваха лицата на Хамас (от снимките, които самите хамасци качиха в страницата) за реклама на пицарията си, с текст „Не можете да победите израелския глад за пица”.

Тази сутрин Джон Кери посети Египет и представителите на двете държави заедно настояха за прекратяване на огъня. Израел моментално се съгласи. А Хамас моментално отказа, и за пореден път доказа,че всеки опит на Израел за установяване на мир, бива взиман от тях за „слабост на противника” им, както многократно споделих с вас в предишни текстове. Сега това е официално изказване на Хамас, а не просто моето мнение. Също толкова официално, колкото официалната им политика да ползват цивилните си за жив щит. (15 юли, вторник)

В крайна сметка по света протестите за спиране на “израелската агресия” в Газа продължават. И докато Израел се опитва всячески да я спре, Газа заявява,че не желае това, и такова решение е абсурдно. И нямаше как да реагират другояче, понеже според тях “спиране на Израелската агресия” означава буквално да бъдат оставени на спокойствие да си бомбардират израелското цивилно население, и да не им се пречи в това благородно начинание.


Ракета изстреляна от Газа удари електроразпределителна инфраструктура в Израел, която доставя ток на Газа. По този начин Хамас остави 70 000 души в Газа без електричество. (13 юли, неделя)

Преди няколко дни получих имейл от детската градина на Давид, че няма да слагат децата да спят на обед, защото ако има сирени не могат да ги събудят и заведат в бомбоубежището достатъчно бързо. Сега получих нов имейл, че да, децата ще могат да спят, защото в градината имали войници, които да им помагат да пренесат децата ако се наложи.
Браво бе! (13 юли, неделя)


Днес четох един статус на полицията, който предупреждаваше хората да спрат да се събират около мястото, на което видят паднала ракета. Всички, разбира се, веднага отиват с телефоните да снимат. Фейсбук все пак. Ха-ха. (11 юли)

Голям рок ен’ рол, сирени, 4 взрива. (10 юли)

Пояснения за приятели във Фейсбук

от Р. С., българска изселничка в Израел:

Израел има противоракетна защита, казва се Iron Dome (”Железен купол“). Всеки път когато Хамас изстреля ракети по града ни, Айрън Дом изстрелва ракети, които имат способността да проследят ракетите на Хамас и да ги взривят във въздуха.

Взривовете, които чуваме, са от сблъсъка на ракетите на Хамас с ракетите на противоракетната ни защита, и детонацията на бойната глава във въздух. Веднъж взривена, ракетата все пак пада в Тел Авив , но без бойна глава. Тоест като падне няма взрив. Но все пак е гигантско, нажежено парче метал, което е летяло над 70 километра. Това парче може да убие някого, разбира се, да смачка кола, да направи дупка в асфалта или да нанесе неголеми повреди в сграда. Затова е препоръчително човек да не е навън, дори когато има противоракетна защита.

Има и друг момент, възможно е все пак нашата противоракетна защита да пропусне. Затова е необходимо не просто да си в къщи а на най-безопасното място в сградата - стълбищата. Ако противоракетната защита пропусне, то ракетата падаща с бойна глава, може да разруши от част сграда. Обсегът на унищожение може да варира от една стая, до един апартамент.
Стълбите са обградени с апартаменти от всички страни,затова е най-безопасното място. Шансът разрушението да стигне до тях е най-малък.

В Тел Авив за сега Айрън дом няма пропуск. На юг обаче доста ракети остават да паднат (израелските градове в близост до Газа) . Затова се налага там хората да седят по цял ден в бомбоубежища и само тичане до стълбището не е достатъчно…

Всички мисюлмански държави ненавиждат Израел поради религиозни причини. Обикновено Хамас се снабдява с оръжия от Иран, от Русия, прекарват се през тунели от Египет. Единственото правителство на страната на Израел е американското. Те инвестират много в сигурността ни. Но в същото време и инвестират в просперитета на хората в Газа, от което Хамас се възползва, защото нито използва парите за просперитет, нито за защита на хората си.

Европа винаги е най-притеснена от състоянието на хората в Газа, защото те са във възможно най-лошата позиция, изправят се срещу една от най-силните армии в света - нашата, без защита. Нямат бомбоубежища, или противоракетна отбрана, нищо нямат. И Европа, разбира се, се интересува от многото случаи на смърт там. И не се интересува ЗАЩО има много такива случаи… И така, Израел разчита само на себе си в крайна сметка. И целият свят го плюе заради смъртните случаи в Газа, които са в резултат на опитите ни да обезоръжим Хамас. Не можем да си позволим да не ги обезоръжим очевидно… И понеже хората в Газа страдат повече, всеки омаловажава ситуацията тук.

Любителска снимка от Фейсбук
Любителска снимка от Фейсбук
Парче от ракета на Хамас. Любителска снимка от Фейсбук
Пост от системата Железен купол. Любителска снимка от Фейсбук

Да не дойде Хамас и във вашия град…

Станете почитател на Класа