Вижте бебето на християнката, осъдена на смърт за отказ от исляма

Момент на радост насред варварски кошмар. Медии показаха първите снимки на бебето Мая, което се роди в затвор в Судан, където е заточена неговата майка, осъдена на смърт, защото се е омъжила за християнин от САЩ. На ексклузивните кадри бащата Даниел Уани държи в ръцете си за първи път новородената си дъщеря, докато бебето спи спокойно. Вчера съпругата му, Мериам Ибрахим роди Мая пред дни преждевременно в болничното отделение на женския затвор Омдурман в Северен Хартум.

През последните четири месеца Мериам е окована в затвора, след като бе осъдена на смърт чрез обесване по-рано този месец заради отказ да приеме исляма и брака й с християнин.

Адвокатът й Мохамед Мустафа Елнур заяви, че двойката е „щастлива и горда" от новото попълнение на семейството. Идването на Мая на бял свят за двойката е светъл лъч в тяхната отчаяна ситуация. „Това е много специален момент за тях. Даниел е радостен, че успя да види толкова скоро дъщеря си. Засега семейството се радва на раждането, преди да поднови борбата с несправедливата присъда а Мериам", каза Елнур.

Даниел, 27-годишен биохимик, живеещ в британския град Манчестър, също успя да види 20-месечния си син Мартин, който е задържан в затвора заедно с майка си.

Снимките на децата са изключително трогателни и поради това, че Мериам най-вероятно никога няма да види малката си дъщеричка пораснала. Тя ще бъде обесена до две години, след като властите решиха да изпълнят екзекуцията, когато тя спре да кърми Мая.

Още преди раждането Мериам заяви категорично, че по-скоро би умряла, отколкото да се откаже от вярата си. В сърцераздирателен разговор със съпруга си по време на визита в затвора, Мериам каза: "Щом искат да ме екзекутират, да го направят, защото аз няма да си сменя вярата".

Мериам е била предадена от собствения си брат. Той дълги години не знаел нищо за нея и започнал да я издирва. Когато разбрал, че се е омъжила за християнин, побеснял и подал сигнал до прокуратурата в Хартум.

Мериам получи и втора смъртна присъда - за прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си, но той също е християнин. А според шериата брак с друговерец се смята за изневяра. И двете "престъпления" се наказват със смърт. Преди да увисне на въжето, Мериам ще трябва да понесе и друго наказание – 100 удара с пръчки.

Суданката християнка бе изпратена в затворническа килия заедно с 20-месечния си първороден син. Там тя вдигна температура, момченцето ѝ също се поболя заради липса на всякаква хигиена, но властите не позволиха постъпване в болница.

Правозащитни организации се надигнаха да бранят осъдената. Съдебните власти в Хартум обявиха, че ще спазят процедурата, като се изчака потвърждение от по-горна инстанция.

"Безсилен съм да помогна на Мериам. Моля се Богу горещо да сътвори чудо и любимата ми жена да отърве бесилото", изрече съпругът на Мериам - Даниел Вани, след като узна за присъдата. Той е безпомощен без жена си, тъй като е сакат и на инвалидна количка. На него му е било забранено да присъства на процеса срещу Мериам.

"Мериам не е паднала духом. Тя по никакъв начин няма да се отвърне от християнството и се надява присъдата да не бъде изпълнена и един ден да се върне при съпруга си", каза тогава за CNN адвокатът на жената Мохамед Яр Елнаби. Той призна, че срещу него се сипели заплахи за линч, защото дръзнал да защитава една неверница.

"Страхувам се за живота си, но не мога да се отвърна от дълга си да помогна на една невинна жена. Тук става въпрос за вяра и принципи. Длъжен съм да помогна на онези, които са в беда, дори това да ми струва живота", категоричен е юристът.

Водещи държави като САЩ, Германия, Франция, Великобритания и т. н. изпратиха чрез посолствата си в Хартум остри протести до режима в Судан с призив да се зачита правото на религиозна свобода на всеки гражданин, както и на неговата воля да премине доброволно към друга религия. В протеста се посочваше, че това през 2005 г. е залегнало и в преходната конституция на Судан.

Станете почитател на Класа