Диян Димов за Френския легион: Сриват ти психиката и те карат да забравиш за болката

 

Диян Димов е  от Бургас, млад и смел мъж, който преди 2 години се присъединява към една от най-тайнствените военни формации в света - Френския чуждестранен легион. След множество тестове, бойна подготовка и учения, бургазлията, завършил Руската езикова гимназия в морския град, влиза в редиците на Легиона. Сгоден е и има син на 1,8 м.

Легионът е международно професионално военно формирование, създадено от крал Луи Филип през 1831 година, с цел да защитава интересите на Франция по света. Личният състав на Легиона днес се състои от 8500 военни от цял свят.

Как попада в редиците на легиона, за живота и условията там, 27-годишният легионер разаказа за burgasutre.bg. В момента младият мъж е на мисия в Мали-Африка.

-Здрав ли си? Има доста българи , които казват, че по времето , когато са били легионери са хванали куп болести?

Не мога да кажа, че съм здрав. Имам доста травми, но те освен болка са ми и спомени.

-Страх ли те е от смъртта. Говори се, че смъртта и травмите са постоянен спътник на легионерите?

Най-вече травмите на коленете и гърба. Иначе всеки го е страх от смъртта.

-Защо реши да кандидатстваш във Френския легион?Защо не остана да печелиш в родината си?

Работих като охранител в нощни заведения, но в един момент останах без работа. Тогава приятелката ми беше бременна, а аз без доходи. След двумесечно търсене на работа, реших, че няма смисъл да стоя в България. Започнах усилени тренировки по няколко часа на ден. Бягах с раница пълна с камъни и тежести по пресечена местност. Подготвях се близо три месеца за да покрия тестовете за прием в Легиона.

-Кои влизат в Легиона? Тези със здраво тяло и големи мускули ли?

Пътят до бялото кепе е труден. Най-важна е здравата психика. Физическата и психическата умора те докарват до границата на възможностите. Сриват ти психиката и след това започва истинското обучение. В Легиона има само 1 вариант- да си добър войник. Фрази като "изморен съм", "нямам сили", "не мога" трябва да бъдат забравени. Кросовете, маршовете и бойните учения са придружени от медицински изследвания и психотестове. Тези, които само мрънкат и се оплакват не изкарват много и бързо дезертират. Тук не трябва да си Рамбо или гении, тук за да влезеш трябва да ти „стиска". Важна е волята, тези с големите мускули отпадат първи. Тук никой не те преценя по външния вид, той не от значение. Важно е да не отказваш, да даваш всичко от себе си и да не обръщаш внимание на болката.

- Кой избира такъв живот и защо?

Причините са много - нова самоличност, страст към неизвестното, пари, френско гражданство, което се взима на петата година. Хора, които не виждат перспектива в собствената си страна, или просто авантюристи, търсещи силни усещания.

-Каква е заплатата на един легионер?

1300 евро, на мисия се утроява.

-Има ли много българи в легиона? От кои страни има най-голям наплив?

Българите са много. Уважаван народ сме, благодарение на момчета, които са били тук преди нас. Най-много са руснаците и украинците.

-Как минава един твой ден?

Всяка сутрин ставаме в 5.00 часа. След строя и провераката, имаме сутрешен крос между 8 и 14 километра. Имаме стрелба със снайпери, пистолети, автомати. Работим с експлозиви и мини. Минаваме през обучителни курсове за всеки вид оръжие и взрив. Следобед плуваме, правим ръкопашен бой, учим френски, чистим.
-Разкажи за униженията в легиона? Твърдят се ужасяващи истории-издевателства, бой от по-възрастните?

-Издивателства и гаври няма. Ставал съм свидетел на сбивания между войници. Нормално е някой да се сбие, тук сме денонощно заедно.

-Съжаляваш ли за нещо?

Тук има много гадни копелета, но за нищо не съжалявам. Харесва ми това, което правя, а и човек свиква. Намираш и истински приятели.


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/legiona-smurtta-legion-1396780.html#ixzz2tkiOnWNE

Станете почитател на Класа