Google и Facebook разкриват броя на исканията за данни

Големи интернет компании като Google и Facebook, стремейки се да възвърнат доверието на своите потребители, публикуваха известен брой секретни искания от американското разузнаване, които са били отправени към тях за разкриване на данни за техните клиенти.

Тези разкрития са първите след разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. Те са направени, след като седмица по-рано американските власти по настояване на президента Обама, им разрешиха за публикуват повече информация за следенето на техните потребители от разузнавателните служби.

Така става ясно, че властите са поискали информация за 9000 - 1000 потребители на "Гугъл" през първите 6 месеца на 2013 г. и още 12 000 - 13 000 през предходните месеци. Всички искания са напълно законни, тъй като са направени по силата на съдебни разрешения за тях от съдебен орган, натоварен да контролира разузнавателните операции.

"Публикуването на тази информация е първа стъпка в правилната посока и отразява принципите на приетата от нас през декември реформа", каза юридическият представител на "Гугъл" Ричард Салгадо. Той счита обаче, че е необходима още повече прозрачност при работата на разузнаването в интерес на националната сигурност.

"Фейсбук" от своя страна съобщи за между 5 000 и 6000 искания за информация за негови потребители през първите 6 месеца на 2013 г. и още 4 000 - 6 000 за предходни месеци. "Фейсбук" има повече от 1 млрд. абонати. От своя страна Yahoo! твърди, че му е поискана информация за 30 000 - 31 000 акаунта на негови абонати. Компанията отбелязва, че става дума за 0.01% от общия им брой. /АФП

Станете почитател на Класа