Ранното записване за почивка пести по 200 евро на човек

При ранна резервация за пътуване в чужбина по Великден или през лятото можем да спестим по около 200 евро на човек, смята Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА). Според него, ваканция на промоция можем да си купим и в следващите месеци, като намаленията се предлагат заради по-ниското търсене обвързано със сезонността, съобщава „Монитор".По думите му на първо място по интерес са Обединените арабски емирства. „Там през юни и юли не е толкова търсен сезон и за този период има сега доста изгодни оферти", обясни Бойков и добави, че тази година има условия ръстът на туристите към тази дестинация да е 50%.

„Ниската цена на билета предпоставя и по-голям интерес към туристическата услуга", посочи още Байков. Защото за транспорт плащаме между 40 и 50% от цената на целия пакет. „Всяка отстъпка в стойността на пътуването оказва сериозно влияние върху потреблението и съпътстващите услуги. В повечето случаи потребителите избират почивка между 5 и 8 дни", смята браншовикът.

Над 50 хил. българи вече са направили резервация в туристическа агенция да пътуват за Великден в чужбина, сочат данните за предварителните записвания на големите наши туроператори. „Вече има известен дефицит на места за определени дати като 1-6 май и Великден", уточни той и добави, че обикновено пикът на записванията е около месец преди заминаването.

По думите на експерта, в последните години има сериозно търсене, което е обвързано с традицията при предлагането на т.нар. пакети златна възраст, които са насочени за началото и края на сезона. „Те формираха до голяма степен културата и нагласата у българските туристи", обясни още Байков.

Ако пък сме решили сами да организираме пътуването си, то самолетните билети за следващите месеци са на изгодни цени.

България заема четвърто място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции на този пазар, особено по отношение на Турция. Това заяви заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев на изложение в Истанбул.

Според него, около 600 хил. зимни туристи посещават България годишно, но щом развие потенциала си, техният брой може да стане над 2 млн. Имаме три доказани международни ски курорта, които приемат и любители, и професионалисти - Банско, Пампорово, Боровец, но и множество локални, също с големи перспективи, като Чепеларе, Витоша, Ком, Беклемето.

През 2013 г. Турция е на шесто място сред най-големите генериращи пазари за българския туристически продукт, стана ясно от думите на зам.-министъра. Той посочи като най-добри възможности за привличане на повече турски гости почивките със зимни спортове, ски ваканциите, комбинирания отдих със СПА и балнеоуслуги.

Станете почитател на Класа