Ученици в четири щата ще похапват йогурт "Чобани"

Министерството на земеделието на САЩ обяви, че търси да закупи гръцки йогурт, т.е. кисело мляко, за тези училища, които са включени във федералната програма за субсидиране на обядите на учениците, съобщава "Дъ Хил".

Новото блюдо в ученическото меню, което е богато на протеини, има за цел да обогати храната на учениците със здравословни продукти. Тъй като киселото мбяко е с малка трайност, пилотно то ще бъде включено в менюто на училищата само в щатите Аризона, Айдахо, Ню Йорк и Тенеси. Тези щати били избрани от чиновниците, тъй като "представляват различни региони на страната с различна отдалеченост до производителите на йогурт, което ще помогне за проучването на различни модели за съхраняване на продукта по време на разпределението му", заяви говорителката на аграрното ведомство. Сенаторът-демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър, който от една година апелира министерството на земеделието да включи гръцкия йогурт във федералната програма, аплодира решението. Той добави, че стъпката ще е от полза както за производителите на кисело мляко в Ню Йорк, така и за учениците.
Фирмата "Чобани", която произвежда най-продавания йогурт в САЩ, е платила 80 000 долара на Cornerstone Government Affairs, за да лобира пред Конгреса за включването на продукта в ученическото меню. Тази компания има най-голямата в света фабрика за производство на йогурт, която е разположена в Туин Фолс, Айдахо. Според статистиката Националната програма обяд в училище е обхващала през 2011 г. 31 млн. ученици.
























"Дъ Хил"

Станете почитател на Класа