Разпитват пилотите на разбилия се Боинг 777-200

Следователи разпитват четиримата пилоти на Боинг 777-200 на авиокомпанията Asiana Airlines, който се разби в събота в Сан Франциско и двама души загинаха.

За момента най-вероятното обяснение за катастрофата е човешка грешка, особено след като стана ясно, че 46 годишният капитан на самолета Ли Кан Кук е имал само 43 летателни часа с Боинг 777-200. Това е един от най-големите самолети света. Изясняват се обстоятелствата около смъртта на едно от двете загинали при инцидента момичета. Там също има много въпроси без отговор, след като пожарникарите признаха за "възможността" едното момиче да е било прегазено от един от техните камиони в хаоса след катастрофата по време на спасителните операции.

Пилотът е имал достатъчно опит при пилотиране на други машини, но не и на този вид самолет, за който е бил в процес на обучение, каза председателката на американската агенция за безопасност на транспорта Дебра Херсман. Тя уточни, че от агенцията разпитват четиримата пилоти, опитвайки се да установят какво точно се е случило и имало ли е отклонения от установените процедури. Първоначалните сведения показват, че самолетът се е движел с много по-ниска скорост от тази за захождане за кацане. Записите от разговорите на пилотите показват, че те са се опитали да издигнат самолета и са поискали разрешение от контролната кула да избегнат кацането и да наберат височина, но било вече късно.Контролната кула не носи никаква отговорност за скоростта на самолета.

Безопасният заход към пистата е отговорност на екипажа. Контролната кула не е отговорна за скоростта на самолета при кацане, каза Дебра Херсман. Видеозапис на очевидец потвърждава, че опашката на самолета е засегнала огражденията, отделящи пистата от съседни водни съоръжения в залива на Сан Франциско. Самолетът се е приземил по корем и се е подпалил. Две китайски момичета на 16-17 години станаха жертви на катастрофата, а 182 души са ранени. Пожарникарите обаче признаха, че не е изключено един от техните камиони да е премазал едното от двете загинали момичета. Очаква се съдебно-медицинската експертиза да установи дали смъртта е настъпила преди или след евентуален контакт с камиона.
























АФП

Станете почитател на Класа