5 жертви и 40 души в неизвестност след трагедията в Квебек

Пожарът в канадската провинция Квебек, избухнал в нощта срещу събота при дерайлирането на влакова композиция с вагон цистерни, пълни със суров петрол, е потушен.

Пет души загинаха и най-малко 40 са в неизвестност. Спасителните действия продължават.

Композиция от 72 вагона цистерни на американската компания "Монтриъл, Мейн енд Атлантик" дерайлира по неизвестни причини в Лак-Межантик, в резултат на което четири вагона експлодираха и предизвикаха огромен пожар.

"Пламъците са потушени. Ние победихме", обяви началникът на пожарната команда в град Лак-Межантик Дени Лозон, цитиран от Франс прес.

Властите евакуираха около хиляда жители от шестхилядния град.

Над сто пожарникари, включително от САЩ, участваха в борбата с огъня. Въпреки всички усилия, центърът на града не можа да бъде спасен.

По думите на канадския премиер Стивън Харпър, който вчера посети опустошения градски център, мястото приличало на "военна зона".

Властите са започнали разследване на трагедията. Засега е установено, че влакът бил без машинист по време на катастрофата.В комюнике на компанията собственик се посочва, че спирачките на локомотива отказали, когато машинистът спрял влака на върха на хълм в съседното село Нант и слязъл, преди да дочака смяната си. В този момент влакът потеглил, набрал скорост и дерайлирал.



















БТА

Станете почитател на Класа