Недоволни се нахвърлиха върху кмета на Атина

Кметът на Атина Георгиос Каминис е бил "нападнат физически" в неделя от профсъюзни активисти, протестиращи срещу съкращенията в кметството.

Каминис е излизал от среща на кметовете в гръцката столица, когато той е бил спрян грубо и ударен от участници в масова синдикална акция, насочена срещу започването на съкращения като част от мерките за икономии, прилагани в Гърция.
Според кметската канцелария, без да съобщава повече подробности, кметът е бил "нападнат физически", за което е обвинен профсъюзът на служителите в кметството, който ги въвличал по път с "опасен наклон". Каминис не е бил ранен, но е прегледан в болница.
Гърция обяви в неделя, че е близо до съгласие с Европейския съюз/ЕС/ и Международния валутен фонд /МВФ/ по въпросите на съкращаване на държавните служители. Това трябва да отпуши нов транш от 8,1 милиарда евро за балканската страна.
Експертите от ЕС, Европейската централна банка /ЕЦБ/ и МВФ обвързват плащанията към Атина със съкращения на работни места в публичния сектор и повече бюджетна дисциплина.
Споразумение с кредиторите на Гърция, заседаващи в рамките на "тройката" /ЕС-ЕЦБ-МВФ/ трябва да има преди срещата на еврогрупата в понеделник
За да запази вливането на средства отвън, страната пое ангажимент за премахване на 4000 държавни работни места до края на годината и налагане на реформи в нейната 25 хилядна раздута администрация.




















АФП

Станете почитател на Класа