Иракски Кюрдистан и Багдад подобряват отношенията

Президентът на автономния Иракски Кюрдистан, Масуд Барзани, направи едно от редките си посещения в Багдад. Той разговаря в неделя с министър-председателя Нури ал Малики, включително и по финансовия спор, свързан с добива на нефт в северната част на страната.

Барзани, чийто район в северната част на Ирак се ползва със значителна автономия, не бе идвал в Багдад в продължение на почти три години, на фона на спор с федералното правителство по въпросите за разпределение на приходите от добива на петрола.
"Ние обсъдихме нашите различия и стигнахме до съгласие да приемем спрени закони в парламента, включително тези, свързани с добива на нефт и газ", каза Малики на пресконференция след разговорите.
"Ние се договорихме да си сътрудничим, да работим заедно и да се противопоставим на всичко, което заплашва Ирак и региона /северния регион на Ирак, населен с кюрди, бел.ред./. Виждаме го като национален дълг", каза Барзани от своя страна, облечен в традиционна кюрдска носия.
През май, иракските кюрдски депутати и министри спряха бойкота на централното правителство и парламент, който започна два месеца преди това заради спор за плащанията от чуждестранните петролни компании, работещи в Кюрдистан.
Иракски Кюрдистан, който разполага с големи запаси от нефт, подписа едностранно десетки договори с чуждестранни петролни компании, за голямо огорчение на федералното правителство. То от своя страна постави в черния си списък редица от компаниите като отмъщение.
През юни, Малики отиде в столицата на кюрдите Ербил на специална среща на министерския съвет, на която страните постигнаха съгласие за създаване на съвместни комисии за разрешаване на споровете.
Освен петролната тема, Багдад и кюрдите са на различни позиции за суверенитета върху част от територията в северните части на страната, особено около Киркук. Това е богат на петрол регион, който кюрдите искат да включат в автономния Кюрдистан.
66-годишният Барзани, който е и лидер на Демократическата партия на Кюрдистан, трябваше да напусне поста си на регионален президент през септември, след два мандата начело, както се изисква от местната конституция.
Въпреки това, депутатите в местния парламент взеха решение за отлагане с две години на следващите президентски избори. Това би позволило на Барзани да задържи властта в региона, отличаващ се с бърз икономически растеж и разполагащ със собствени сили за сигурност.
Последните срещи между Барзани и Малики показват подобрение на отношенията между Багдад и Кюрдистан. Миналата година, кюрдският лидер бе една от най-критикуваните фигури от страна на лидера на федералното правителство. Стигна се дори до разполагане на въоръжени сили от двете страни на границата на автономията.
Посолството на САЩ в Багдад не пропусна да поздрави посещението на Малики, призовавайки "всички лидери на Ирак да поддържат дух на национално помирение и единство".
Ирак е разтърсен от нова ескалация на насилието, подхранвано от политическата безизходица и мобилизирането на сунитската общност срещу шиитския премиер.
Специалният представител на ООН в Багдад, Мартин Коблър, също приветства срещата между Барзани и Малики, заявявайки, че това "потвърждава, че има политическа воля за справяне с нерешените въпроси между федералното правителство и региона, чрез пряк диалог и в съответствие с конституцията".


















АФП

Станете почитател на Класа