Египет - революция II

Зиад Бахаа Елдин, технократът , който е управлявал няколко египетски икономически институции, "много вероятно" ще бъде премиерът на Египет.
Мохамед ел Барадей ще стане вицепрезидент.
Това заяви Ахмад ал Мюслимани, говорител на президентство по частната телевизия ОНТВ четири дни след военния преврат, който свали ислямисткия президент Мохамед Морси, отхвърлен от безпрецедентни многомилионни демонстрации в Египет.
Срещу избора на Мохамед ел Барадей начело на правителството се обявиха салафистите от партията Ал Нур.
Барадей е бивш директор на Международната агенцията за атомна енергия /МААЕ/, носител е на Нобелова награда за мир. Ал Нур, втората ислямска партия след Мюсюлмански братя, е партньор в коалицията от основно светски движения.
По време на прехода, който започна с посочването на Адли Мансур за временен президент и разпускането на доминираната от ислямистите горна камара на парламента, новите власти в Египет не желаят да се отдалечават от салафистите, докато привърженицита на Морси от Мюсюлмански братя мобилизират силите си на улицата, съобщи АФП.
Бахаа Елдин, 48-годишният адвокат, който след това управлява няколко икономически агенции в страната, влиза в политиката след падането на Хосни Мубарак в началото на 2011 година. Той е лидер на нерелигиозната Египетска социалдемократическа партия.
В същото време привърженици на сваления президент обвиниха военните в създаване на нова "полицейска държава". Много хора обратно - отбелязаха победата, според тях, на новата египетска революция срещу диктатурите. Изтребители нарисуваха във въздуха над площад Тахрир египетските национални цветове.





















БГНЕС

Станете почитател на Класа