МВР вика Цветанов за криминална регистрация

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е бил повикан в петък в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), за да му бъде направена полицейска регистрация, съобщва вестник "Труд".

Цветанов обаче е съобщил, че не може да отиде, тъй като същия ден бе призован в столичното следствие, за да му бъде повдигнато второ обвинение - за възпрепятстване на разследването срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Вероятно още днес той ще получи полицейско разпореждане да се яви, а ако не го стори, трябва да бъде глобен със 100 лв. Ако упорства, санкцията става 200 лв.
От пресцентъра на МВР нито потвърдили, нито отрекли информацията. По закон МВР е длъжно да снеме личните данни на всички обвиняеми за умишлени престъпления. А Цветанов има това качество още от 12 юни. До ден днешен обаче той няма полицейска регистрация, въпреки че по информация на изданието прокуратурата незабавно е изпратила данни за обвинението на СДВР.
Полицейската регистрация включва записване на имената на лицето, адреса, ЕГН, пръстов отпечатък от пръстите и дланите на двете ръце, данни за ръста, цвета на очите. При регистрация се взема и проба от устната кухина, за да се направи ДНК профил на обвиняемия. В картата е предвидено подробно описание на татуировките и тяхното местоположение. Например ако обвиненият или заподозреният е татуирал влечуго на някоя част от тялото си, служителят на МВР може да загради следните опции: змия, крокодил, гущер или само влечуго. В раздел "други татуировки" в опциите фигурират везни, дракон, кокал, планина, кукла, лента, паяжина, цигари, чувал. При регистрацията трябва да бъдат отбелязани и особености на човека, например дали говори с дрезгав глас, гризе ли си ноктите, чупи ли пръсти, има ли изпъкнала адамова ябълка. В приложение №4 към наредбата за полицейската регистрация има и опция "често плюва".
Повдигането на обвинение е основание и за отнемане на разрешението за оръжие. Но в петък Цветанов каза, че не е върнал своето.

























БГНЕС

Станете почитател на Класа