Забраниха протеста на магистрала "Тракия“

С полицейско разпореждане днес бе забранен гражданският протест на автомагистрала "Тракия" край Пловдив.

Постановлението за забраната бе връчено малко с.ед 10 ч. пред Областната администрация в Пловдив на Христо Марков - един от организаторите на протеста, от представител на Областната дирекция на МВР.

Христо Марков отказа да подпише документа с мотив, че така се нарушават "конституционните ни права и Хартата за правата на човека".  Според него това е провокация на МВР, тъй като по думите му позоваването на чл. 55, ал. 2, гласяща, че "на автомагистрала или на скоростен път е забранено движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на моторни превозни средства и провеждането на протести и демонстрации с рекламни и други цели", не отговаря на действителността.

Марков припомни, че уведомлението за днешния протест на автомагистрала "Тракия" е подадено на 4 юли и до момента няма пряк отказ. Той допълни, че през миналата неделя нямаше проблем с протеста на автомагистралата, когато за три часа тя остана затворена.

Блокада на магистрала „Тракия", в района около 118-ия километър бяха организирали днес протестиращите срещу правителството пловдивчани.

Очакваше се за времето от 10.00 до 13.00 ч. по нея да бъде спряно движението на моторни превозни средства.

Искащите оставката на кабинета на Пламен Орешарски и губернатора на Пловдив Венцислав Каймаканов се събpаха в 09.30 ч. пред сградата на Областната управа, откъдето да тръгнат организирано към магистралата.

Миналата неделя около 100 души блокираха магистрала "Тракия" край Пловдив.

Хората дойдоха с автобуси и автомобили, за да поискат оставката на кабинета "Орешарски". Сред протестиращите имаше семейства с деца и футболни фенове.

Част от тях играха футбол, а други пееха песни и скандираха "Оставка!".

В събота около 150 протестиращи блокираха за 10 минути кръговото кръстовище до Централна гара.

След това се пренесоха на самата гара, където под звуците на възрожденски песни скандираха за „оставка" на правителството.

В София граждани ще се съберат на протест срещу кабинета на Пламен Орешарски за 24-и пореден ден.






БТА

Станете почитател на Класа