Людмила Петкова е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК

Правителството определи заместник-министъра на финансите Людмила Петкова за председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Представител на държавата в Надзорния съвет на здравната каса ще бъде заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, съобщават от правителствената пресслужба. Със същото решение от постовете им бяха освободени Десислава Димитрова, досегашен председател на НС на НЗОК, и Виолета Лорер, член на Надзорния съвет.
Надзорният съвет на НЗОК се състои от 9 членове – един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и четирима представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.
БГНЕС припомня, че на 4 юли Народното събрание прекрати предсрочно мандата на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков. Гласуваха 104 депутати. Единодушно всичките 104 народни представители гласуваха "за".
Пламен Цеков влезе в историята на 41-то НС като прокарал лобистката наркопоправка в Държавен вестник. При номинацията на Цеков за директор на НЗОК стана ясно, че въпросът със законодателната наркопоправка, за който гръмна скандалът около името на Цеков бил приключен за ГЕРБ, тъй като компетентните органи си били казали мнението. Това са думи на бившия здравен министър Десислава Атанасова и на Даниела Дариткова след заседанието на ПГ на ГЕРБ, когато беше издигната номинацията на Цеков. Десислава Атанасова тогава беше категорична, че производството е прекратено, прокуратурата се е произнесла и това трябва да бъде забравено.
През март 2010 г. главният секретар на президента тогава Георги Първанов огласи информацията, че промяна в закона е публикувана в Държавен вестник без указа на държавния глава. На 19 март в Държавен вестник бяха публикувани промените в Закона за контрол на наркотичните вещества, според които не може да се пускат и рекламират продукти, които съдържат наименования и имат изображения на наркотични вещества. Същият текст е подписан от президента.
Четири дни по-късно в Държавен вестник се появява поправка на същия закон, в който обаче забраната за реклама чрез изображение липсва. На заседанието на 31 март 2010 г. на здравната комисия се разбра, че вторият вариант е бил изчетен в пленарна зала, но председателят на парламента не го е подложил на гласуване. Така първият текст с пълната забрана на наркотичните вещества отива за обнародване в Държавен вестник с подписите на Цецка Цачева и заместник-председателя на здравната комисия тогава Пламен Цеков. Втората корекция, която е направена, не е подписана от никой. Цецка Цачева не го е подписала.
Без отговор обаче остана тогава въпросът как промяна на един закон се публикува в Държавен вестник без подписа на парламентарния шеф и указ на президента. Янаки Стоилов, депутат от Коалиция за България, нарече тогава случая лобизъм и неприкрит интерес на народен представител, който прокарва текст в противоречие с волята на здравната комисия. По време на обсъждането беше трудно да се определи как е попаднал въпросният текст в Държавен вестник, след като самият Пламен Цеков се е подписал под оригиналния текст, но е казал или прочел текст с друго съдържание в пленарна зала на второ четене.
Българският лекарски съюз пък още на събора си в Пловдив на 14 декември 2012 г. прие декларация срещу практическото одържавяване на НЗОК. В нея се призоваваше бившият вече премиер на страната да предприеме необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска национално-обществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление. "Касата се използва вече и като политически инструмент, както и за изпълнение на разпореждания на принципа на политическата подчиненост и автоцензурата", се казваше в документа.
Тогава през декември 2012. БЛС реши, че няма да подпише Национален рамков договор 2013. БЛС прие и декларация за серия от действия на бившия зам.-министър председател и бивш финансов министър Симеон Дянков. В декларацията се казваше, че Дянков многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години формират цифра около 2 млрд. лв. В Декларацията бяха описани отклонените средства по пера, като се акцентираше и върху заложения трансфер от 100 млн. лв. към МЗ. през 2012 г.
В средата на 2012 г. Конституционният съд даде червен картон на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лв. да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години, се казваше в текста.
"Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни "алчните" лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща, само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора. Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове", се подчертаваше още в декларацията на БЛС до бившия премиер Борисов.




















БГНЕС

Станете почитател на Класа