Защо Лондонска болница прибягва до пеене?

В помещение в лондонска болница, върху чиито оранжеви и бели стени са окачени тибетски молитвени флагове, наскоро се събраха десетина души, за да изпълнят вокални упражнения и да пеят песни, включително фолк песни от Гана и Полинезия.

Макар да са обединени от любовта си към музиката, участниците имат допълнителен мотив, за да пеят - да се справят по-добре с белодробното си заболяване. Групата е ръководена от професионален музикант и в нея могат да участват хора с респираторни проблеми, включително астма, емфизем, хронична обструктивна белодробна болест.

Лекари в кралската болница Бромптън в Лондон стартираха програмата, след като си дадоха сметка, че ползваният от певци начин на дишане може да помогне на пациенти, засегнати от белодробни болести.

"Тъй като пеенето доставя радост на много хора, си помислихме, че може да помогне на пациенти да контролират дишането си по приятен и позитивен начин, вместо да прибягват до стандартна физиотерапия, заяви д-р Никълъс Хопкинсън от болницата. Почти случайно те научават нещо за дишането си посредством пеенето.

Хората, засегнати от хронична обструктивна белодробна болест, са с увредени бели дробове и в резултат количеството въздух, което могат да вдишат и издишат, е ограничено. Някои хора започват да дишат по-бързо, а това усложнява проблема."

Д-р Хопкинсън увери, че обучението по пеене подобрява състоянието на пациентите и им позволява да дишат с по-бавно темпо.

Две изследвания върху терапията, свързана с пеене, обаче не установиха значително подобрение на постиженията на пациенти при участието им в тестове за дишане. Белодробните функции не се промениха, защото не е повлияно върху болестта, която е в
основата на здравния проблем, поясни д-р Хопкинсън.

Той все пак отбеляза, че в рамките на сравнително изследване с пациенти, които посещават курс по пеене или участват в обсъждания на филми, само онези, които пеели, се почувствали по-добре физически след приключването на заниманията.



















БТА

Станете почитател на Класа