Протести срещу шпионирането на американците

Протести срещу събирането на разузнавателна информация за гражданите на САЩ се проведоха в редица американски градове в четвъртък - в Деня на независимостта.

Протестите бяха организирани от движението "Възстановете Четвъртата поправка", според което действията на властите нарушават една от най-ваните промени в Конституцията, защитаваща неприкосновеността на личния живот. В Бостън, където всяка година се отбелязва подписаната през 1776 г. Декларация за независимостта, протестиращите издигнаха плакати с надписи: Yes, We Scan! (Да, ние сканираме!), който е близък по звучене с мотото на кампанията на президента Барак Обама: Yes, We Сan! (Да,ние можем!). Други плакати гласяха: "Нация под наблюдение" и "Не ме шпионирай!".
Разкритията за тайното събиране на информация за американците бяха направени от бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън. Агенцията за национална сигурност от своя страна посочи, че тайната програма за събиране на информация е помогнала за предотвратяването на десетки терористични атаки.
Протести се проведоха в повече от сто града в САЩ, включително Вашингтон, Чикаго, Хюстън, Сан Франциско, Лос Анджелис, Калъмбъс, Минеаполис. Организаторите на протестите обаче не успахя да реализират плановете си да изведат десетки хиляди на улиците. Протестиращите в Бостън бяха само 25, а на една от най-големите демонстрации - тази в Ню Йорк, излязоха едва 500 души. Иначе към движението "Възстановете Четвъртата поправка" се присъединиха известни интернет сайтове като Reddit, Mozilla, Wordpress, както и редица правозащитни организации.






















БГНЕС

Станете почитател на Класа