Латиноамерикански лидери се сърдят на европейски

Повечето от държавните глави на страните от латиноамериканската организация УНАСУР /Union de Naciones Suramericanas/ вече се събраха в град Кочабамба в Боливия.
Те ще анализират започналата криза с Европа. Политическият скандал бе предизвикан от отклоняването на президентския самолет на боливийския президент Ево Моралес по пътя му от Русия към Боливия, извършено от Франция, Португалия и Италия. Според латиноамериканските лидери, то е извършено под натиска на САЩ.
Боливийският президент прекара една нощ във Виена, където се оказа принудително.
Не се потвърдиха данните, че боливийският президент се опитвал да прехвърли от Москва в Боливия бившия сътрудник на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън.
Сноудън публикува данни за глобалния контрол върху електронните комуникации от страна на службите на САЩ. Американските власти се стремят да достигнат до него и да го изправят пред съд. Според различни източници Сноудън все още е в транзитна зона на московско летище и се опитва да получи политическо убежище. Русия вече заяви, че няма да го предаде на САЩ. Инцидентът със самолета на боливийския президент Ево Моралес след отлитането му от Москва не може да бъде окачествен като дружелюбна стъпка по отношение на Боливия и на Руската федерация, гласеше коментарът от 4 юли на отдела по печата и информацията в руското външно министерство. Москва посочи Португалия, Франция и Испания като страни, предизвикали извънредното кацане на президента Ево Моралес във Виена.
Часове след инцидента от европейска страна последваха дипломатически извинения.

















БГНЕС


Станете почитател на Класа