Централната власт в Либия боледува

Въоръжена група атакува във вторник вечерта централата на либийското министерство на вътрешните работи в Триполи и го затвори, според свидетели.
Изстрели се чуха около десет часа вечерта, местно време, край сградата.
По-късно въоръжени мъже обкръжиха министерството, разположено по пътя за летището и блокираха главния вход с пясък, преди да напуснат мястото, съобщи служител по сигурността, като обвини военизираната група от западния либийски град Зентен, че стои зад атаката.
Новият акт на насилие става седмица след смъртоносните сблъсъци в Триполи, при които загинаха петима души и бяха ранени стотици.
Боевете противопоставиха милицията от Зентен на други бивши бригади от бунтовници, които се биха срещу режима на Муамар Кадафи през 2011 година.
Освен това зареден с експлозиви автомобил избухна през нощта срещу сряда в близост до патрул на специалните сили на либийската армия в Бенгази, като рани двама войници, според източник от силите за сигурност.

Органите, които се опитват да създадат професионална армия и полиция, редовно използват бивши бунтовници за поддържане на реда и сигурността срещу непокорните, но не могат да ги контролират. Така "революционерите", които бяха герои през 2011 г., се превърнаха в "източник на всички злини" за страната и без колебание прибягват до оръжие, за да защитават своя живот и своите интереси.























АФП

Станете почитател на Класа