САЩ с достъп до лични данни на 70% от гражданите на ЕС

Специалните служби на най-малко 7 страни членки на Европейския съюз предават на американската Агенция за национална сигурност (АНС) информация за телефонните разговори и интернет активността на свои граждани, съобщава сайтът Privacy Surgeon.

Според бившия сътрудник на АНС Уейн Медсън, Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Дания имат споразумение със САЩ. То задължава специалните им служби, при искане от страна на АНС, да предават информация за свои граждани, включително за разговорите по мобилните им телефони и контактите им в интернет. Преди това бе съобщено за сътрудничеството на британските специални служби с АНС. Тези 7 страни съставляват почти 70% от населението на ЕС.
"Не разбирам как (германският канцлер) Ангела Меркел може със сериозно изражение на лицето да иска от (президента на САЩ Барак) Обама и Великобритания обяснения, след като Германия има същите отношения (със САЩ)", посочва Медсън пред Privacy Surgeon.
Според бившия сътрудник на АНС спецслужбите на Финландия, Швеция и Турция също сътрудничат със САЩ, но в по-малък мащаб. Той посочва между другото, че изнесената от него информация не е новост, тъй като отчасти за това се съобщава още през 2000 г. в доклад на Европейския парламент.
В началото на юни бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън разпространи данни за свръхсекретната програма на АНС PRISM, която позволява да се следят електронните съобщения в най-големите сайтове. След това американското разузнаване частично разсекрети програмата и заяви, че тя се реализира законно и под контрола на властите в САЩ. Тогава сайтът на в. "Гардиън" цитира Сноудън да казва, че британският правителствен комуникационен център (GCHQ) тайно се свързва към оптична мрежа и получава записи на телефонни разговори и лични данни на потребителите на интернет, които след това предава на АНС.




















БГНЕС

Станете почитател на Класа