Изборният ден във Варна започна спокойно

Изборният ден във Варна започна нормално. Всички избирателни секции са отворени, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Днес варненци избират своя кмет, след като на 6 март Кирил Йорданов от ГЕРБ си подаде оставката след безпрецедентни и масови протести срещу лошото управление на града и групировките в него. Кандидатите за кмет на морската столица са 9, четирима от тях са независими, а петима са партийни кандидати. Сред тях няма нито една жена, няма и представител на протестиращите, които свалиха Кирил Йорданов от власт.
Над 290 000 варненци са с право на глас в изборите за кмет на морската столица. 385 избирателни секции отвориха врати днес. 31 от тях са пригодени за хора с увреждания и със зрителни проблеми. Избирателите с увреждане на опорно-двигателния апарат могат да използват транспорт, осигурен от общината по предварително подадена заявка, включително и в деня за гласуване. За реда по време на вота са ангажирани 142-ма полицаи. Ако се стигне до втори тур, той ще се проведе на 7 юли.
БГНЕС припомня, че предсрочните избори за кмет се наложиха, след като Кирил Йорданов от ГЕРБ подаде оставка на 6 март след масови протести. На 6 март бе обявен и Ден на национален траур в памет на запалилия се пред община Варна Пламен Горанов. Той се бореше срещу управлението на кмета на Варна Кирил Йорданов и срещу групировките в града.
След поредни дни на масови протести дойде и денят 20 февруари, когато един от протестиращите - 36-годишният Пламен Горанов в ранната сутрин се самозапали пред сградата на Община Варна. Той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бил скрит от един от притеклите се на помощ охранители на кметството. "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година" – са думите, изписани на плаката, който Пламен Горанов държал при самозапалването си на това място. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен. Той почина на националния ни празник - 3 март.

















БГНЕС

Станете почитател на Класа