Лагард се надява на признателност към МВФ

Тя се чувства "много добре" на поста си, има "нула" политически амбиции във Франция и се надява на признателност в Европа. Това заяви в интервю за АФП жената начело на една от най-влиятелните световни институции – МВФ. Кристин Лагард не пропуска да защити институцията, свързвана с орязването на разходите в Европа. Но дали сега може да се говори за признателност на европейците към МВФ …
След няколко дни, бившата министърка на икономиката на Франция ще духне втората свещичка начело на Международния валутен фонд, където от 05.07.2011г. тя е по предните линии срещу европейската криза и по четирите краища на планета, все още разтърсвана от финансовите трусове на 2008 година.
Паричната политика в САЩ, рискът от прегряване в Китай ... нови предизвикателства очакват 57-годишната лидерка, която трябва да хвърля по един поглед и към случая във френския съд, с който е свързвана /Бернал Тапи – Креди Лионе Tapie – Сredit Lyonnais/, Там тя е свидетелка.
Тя обаче няма да каже нищо освен: "Аз съм напълно свързана с мисията си, в това, което е управлението на МВФ". Това се задоволява да каже тя, разположила се в просторния си офис във Вашингтон.
Не е изненадващо, че Гърция все още е много напред в дневния й ред. След новата политическа криза, страната промени кабинета в понеделник и все още трябва да завърши реформите, изисквани от кредиторите на Тройката /МВФ, Европейската комисия, Европейската централна банка/.
"Парламентарното мнозинство е по-тясно. Надяваме се, че ще се държи здраво" казва Лагард, която вече не брои безсънните нощи на преговори с Брюксел за съдбата на Атина.
Намаляване на заплатите, по-високи данъци, строги икономии: гръцката програма събра и кристализира критика, която се стовари върху МВФ в Атина, но и в Лисабон. Лагард признава, че лекарствата на МВФ са "болезнени", но призова за търпение и припомня азиатския прецедент, където институцията се намеси в края на 90-те години.
"В Азия, страните, които преживяха горчивото изправяне пред МВФ сега са ни благодарни за задвижването на реформите. Надяваме се МВФ и в Европа да получи признателност по същия начин, добавя тя.
Дали?
Но гръцкият случай задълбочи и разделението между институцията от Вашингтон и Европейския съюз. След като е присъствала на срещи в Брюксел като министър, Лагард вижда нещата в друга светлина откакто е ръководител на МВФ.
Отслабена от вътрешни противоречия, дали Тройката има бъдеще. Някои се съмняват, но Лагард защитава крепостта си.
В интервюто се засягат и проблемите на МВФ с дълговете на Египет.
А колкото до политически амбиции във Франция, французойката Лагард ги посочи пред АФП като "нулеви".
















АФП


Станете почитател на Класа