Затвориха водопад заради наводнения

Достъпът до водопада "Дяволското гърло" /с височина около 80 метра/, основна туристическа атракция от групата водопади "Игуасу", бе спрян в четвъртък заради извънредно високото покачване на равнището на водата, съобщи управата на едноименния аржентински национален парк, разположен на границата с Бразилия.
Служителите, които отговарят за водопадите, очакват оттеглянето на водата, за да проверят състоянието на съоръженията, преди да възобновят достъпа на туристи в районите, най-близко до водопадите. Популярните от аржентинска страна разходки с плоскодънни лодки също бяха временно спрени.
От бразилска страна, откъдето се виждат всичките 275 водопада, няма въведени ограничения.
Непрекъснатите дъждове, които валят в региона от петък, принудиха властите да отворят изпускателите на бразилско – парагвайската хидроелектрическа централа Итайпу, която е близо до водопада по река Парана.
Притокът от река Игуасу, която се влива в Парана, се е увеличил от 1500 куб. метра в сек. при нормални условия, до 17 000 куб. метра в сек. /в сряда/ и 11 000 куб. метра в сек. в четвъртък. Нивото на водата се вдигна много над котата в пристанището Игуасу – аржентинския град край парка, съобщи АФП.
Определени от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство, националните паркове около водопадите "Игуасу" приемат до 13 000 посетители на ден през лятото /януари и февруари в Южното полукълбо/ само от Аржентина.
Водата засегна около 700 семейства в съседен Парагвай, а надолу по река Парана хората се готвят за голямо наводнение.
Парана, една от най-големите реки в света, води началото си от високите бразилски плата на границата между Аржентина и Парагвай и се влива в Рио де ла Плата, която след това носи водите си до Атлантическия океан.













БГНЕС

Станете почитател на Класа