Поне 10 случая на употреба на химическо оръжие в Сирия

САЩ и Великобритания предоставиха на експертите от ООН подробности за десет случая, в които се предполага, че сирийският режим е използвал химическо оръжие, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източник.

Някои от случаите, за които американците и британците имат информация, се припокриват, но има общо десет отделни, при които сирийският режим изглежда е използвал химически оръжия, посочи източникът.

Западни представители твърдят, че до момента няма нито едно доказателство химическо оръжие да е използвано от сирийската опозиция.

Екип от специалисти на ООН, оглавен от шведа Оке Селстрьом, чака от три месеца разрешение от сирийските власти да разследва на място случаите на предполагаемо използване на химически оръжия.

За това разследваха настояха в края на април Лондон и Париж.

Дамаск на свой ред обвини опозицията, че прибягва до химическо оръжие, след което Белият дом обвини сирийския режим, че е използвал газ зарин срещу бунтовниците.

Според дипломати тези случаи са в периода декември 2012 г. до май тази година.

Докато чакат разрешение да влязат в Сирия, експертите на ООН се опитват да съберат сведения в съседните страни, които приемат сирийски бежанци.

Тази седмица Оке Селстрьом беше в Турция, за да се срещне с лекари, оказали помощ на жертви на химически нападения, казват дипломати.



















Франс прес

Станете почитател на Класа