Ангела Меркел призова за връщане на откраднатите германски произведения от Русия

Ангела Меркел по време на визитата си в Русия призова за връщане на германските произведения на изкуството, които са плячкосани от съветски военнослужещи в края на Втората световна война, пише „Дейли Телеграф”.
Канцлерът на Германия направи тези изказвания по време на откриването на изложба в санктпетербургския музей „Ермитаж”, която тя посети заедно с руския лидер Владимир Путин.
Един от централните експонати на изложбата бе съкровище от 81 златни предмета, включително чинии, пръстени и чаши с орнаменти, които не са показвани публично от края на войната.
Съкровището Еберсвалде е открито при разкопки в североизточната част на Берлин през 1913 г., то бе иззето от музей в германската столица от съветски военни и бе транспортирано в Москва като военен трофей.
В продължение на десетилетия Германия настоява за връщането на съкровището, което е определяно като едно от най-важните открития, датиращи от бронзовата ера. Русия отказва да върне артефактите, заявявайки, че изземането им е част от репарациите за щетите, нанесени от хитлеровата инвазия. „Според нас тези експонати трябва да бъдат върнати на Германия”, подчерта Меркел.



















„Дейли Телеграф”


Станете почитател на Класа