Отлагане на историческите преговори между двете Кореи

Планираните за днес преговори на високо равнище между Северна и Южна Корея няма да се състоят. Предполага се, че отлагането се дължи на разногласия за състава на делегациите. Това трябваше да бъдат първите преговори на високо ниво между Сеул и Пхенян от шест години насам и инициативата породи надежди за отслабване на напрежението на Корейския полуостров.

Междувременно властите в Пхенян решиха да открехнат завесата към живота в изолираната комунистическа страна, като допуснаха държавната телевизия да се излъчва чрез социалната мрежа Фейсбук. За да я гледа, посетителят трябва само да хареса виртуалния профил на канала. Програмите на телевизията, разбира се, се фокусират основно върху пропаганда и възвеличаване на режима на Ким Чен-ун.

"Когато за първи път видях във Фейсбук страницата на севернокорейската национална телевизия, проявих любопитство и съдържанието дори ми се стори доста свежо. Като гледам програмата й, смятам, че страната търпи развитие в сравнение с това, което съм чувал за нея преди", казва Лий Бюнг-ву, южнокорейски студент.

Южна Корея е забранила със закон гледането на видео материали, излъчвани от Севера, тъй като според Сеул те са заплаха за националната сигурност. Именно затова полицията в Сеул незабавно поиска от Комитета по комуникации да блокира достъпа до Фейсбук страницата.

















btvnews.bg

Станете почитател на Класа