Марин Льо Пен на път да загуби имунитета си на евродепутаткa

Юридическият комитет на Европарламента гласува да отпадне имунитета на френската евродепутатка и лидерка на крайно дясната партия "Национален фронт" Марин Льо Пен заради нейно расистко изказване от 2010 г., в което тя сравни молещите се мюсюлмани в страната й с нацистката окупация.

Гласуването, минало при закрити врати, е било "твърде неблагоприятно" за Марин Льо Пен, посочи източник от комитета. Сега предстои на 11 юни по случаи да се произнесе и самият Европарламент.
През 2011 г. френските власти заведоха дело срещу лидерката, която обаче остана недосегаема, защото се ползва с имунитета на евродепутатка. Сега обаче този й статута е атакуван, според осведомени източници гласуването в Европарламента ще бъде чиста формалност и то само ще потвърди решението на юридическия комитет.
В речта през 2010 г. пред симпатизанти Марин Льо Пен бе заявила: "За онези, които обичат да говорят за Втората световна война, да говорят за окупация, бихме могли да говорим за пръв път за окупацията на нашата територия. Това е окупация на части от нашата територия .... Няма никаква бронирана техника, няма никакви войници, но това все едно е окупация и тя тегне над хората". За тези думи прокуратурата в Лион искаше са я съди за "подбуждане на расова омраза".
Тя оглави "Националния фронт" през 2011 г., след като оставка подаде баща й Жан-Мари Льо Пен, основал партията през 1972 г. и ръководил я до оставката си.
















АФП


Станете почитател на Класа