В памет на Христо Ботев и загиналите за свобода

С митинг и тържествена заря-проверка тази вечер във Враца беше почетена паметта на Христо Ботев, неговата чета и всички загинали за свободата и независимостта на България.

Под проливен дъжд четири представителни роти на Националната гвардейска част, както и за първи път ученически и студентски отряди, бяха строени на площад "Христо Ботев" пред 12-метровия паметника на големия поет и революционер.

Строят беше приет от президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев.

Още от края на 19-и век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) официално е обявен за общостудентски празник.

"На този ден ни събира една от най-старите традиции на свободна България. Изминала дълъг път във времето тази традиция става все по-жизнена, а корените й все по-здрави и все по-дълбоки...

Казват, че отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Вече близо век и половина огненото Ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е родина", заяви президентът Плевнелиев.
"Тишината, надвиснала над неизвестните им гробове, разкрива истинската им саможертва. Но имената им останаха сред онези автентични ориентири, без които не бихме могли да бъде онова, което сме днес", отбеляза той.

За първи път хилядното множество на площада видя след зарята светлинно представление на фасадата на театъра, в което бяха представени символите на честванията.

Ботевите дни, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, ще завършат в неделя, 2 юни, с всенародното поклонение на връх "Околчица". 

В родния град на Христо Ботев Калофер слово на тържествена заря-проверка произнесе председателят на Народното събрание Михаил Миков.

В неделя, 2 юни, както всяка година, в 12 ч. сирените в цялата страна ще оповестят двете минути, в които отдаваме почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства спират на място до края на звука от сирените.

Сирените в памет на Ботев на 2 юни са с непрекъснат звук и нямат нищо общо с алармената система за земетресение или друго природно бедствие.

На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред подвига на воеводата и неговата чета.

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив.

На 2 юни 1948 г. в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.




















VESTI.bg


Станете почитател на Класа