Бивш прокурор от Международния наказателен съд предлага НАТО да арестува Башар Асад

Луис Морено-Окампо, бивш прокурор от Международния наказателен съд, каза, че световните лидери имат добра възможност да поискат от НАТО да подготви заповед за ареста на сирийския президент Башар Асад. Морено-Окампо, аржентински адвокат издигнал се до главен прокурор на МНС, казва, че при положение че „е абсолютно ясно”, че силите на главнокомандващия армията Асад са убили цивилни, НАТО може да издаде такава заповед.
Пред канадската медия Си Би Си той казва, че подобна заповед, издадена от международните и от сирийските сили, е „едно възможно решение на проблема” Асад, но световната общност първо трябва да постигне консенсус за Сирия.
„Можем да имаме нов, по-новаторски подход, комбинирайки правосъдие и реални усилия за прилагане на заповедта, и в същото време да се водят преговори”, докато Асад по презумпция е невинен.
Подобно нещо ще принуди Асад да преговаря и вероятно да се постигне напредък, казва бившият съдия. Но съмнението за „смяна на режима” пречи на световните лидери, казва той и припомня, че официалната причина за намесата на НАТО в Либия е била защитата на населението.

Станете почитател на Класа