Превръщат мастна и мускулна тъкан в кост и хрущял

Мастна и мускулна тъкан, взета от пациенти, може да бъде превърната в кост и сухожилие и така да се ускори лекуването на травми, съобщи „Дейли телеграф“.
Учените успели да регенерират кост и хрущял, след като инжектирали ген в мускулни и мастни клетки, а после ги имплантирали на мястото на травмата. Те се надяват, че технологията значително ще съкрати времето, за което пациентите трябва да се възстановяват след счупване на кости, и значително ще подобри възстановяването на увредени сухожилия, които често възникват при травми на коленете. Учените от Харвардския медицински университет в Бостън успели с помощта на генна терапия да възстановят счупена кост напълно за осем седмици. Обикновено окончателното зарастване на счупена кост при хората отнема няколко месеца.
Тази специфична техника на генната терапия се базира на дефект, открит при пациенти, страдащи от изключително рядкото заболяване, известно като прогресивна осифицираща фибродисплазия, при която в мускулите на пациенти започва да се формира костна тъкан. Тези пациенти притежават генетична вариация, която кодира молекула, известна като костен морфогенетичен протеин. Учените установили, че могат да използват свойствата на този дефектен ген в здрава мускулна и мастна тъкан с помощта на вирус, който вкарва гена в клетъчната ДНК. Когато третираната по този начин мускулна или мастна тъкан се имплантира на мястото на счупването на костта, тя започва да се превръща в костна тъкан.

Станете почитател на Класа