Откриха неутрино частица-хамелеон

Италиански учени обявиха, че са открили липсващото парче в пъзела на строежа на Вселената, след като са наблюдавали неутрино частица, преминаваща от един вид в друг, съобщи Ройтерс.
Физиците от лабораторията „Гран Сасо“ в Централна Италия съобщиха, че след тригодишни наблюдения на милиарди мюон-неутрино частици, излъчвани от ЦЕРН (Европейския съвет за ядрени изследвания), разположен на 730 км от тях, са успели да засекат една, която се е превърнала в тау-неутрино. Това откритие потвърждава теорията, че трите вариации на неутрино частиците – субатомни частици, които са сред фундаменталните елементи във Вселената – могат да променят вида си подобно на хамелеони.
Това откритие обяснява защо броят на неутрино частиците, отделени при ядрените реакции в ядрото на Слънцето, които достигат до нашата планета, е много по-малък, отколкото би трябвало съгласно теоретичната конструкция във физиката на елементарните частици, известна като Стандартния модел. Фактът, че неутрино частиците променят своята идентичност, подсказва, че е възможно да съществуват и други видове неутрино, които остават неуловими засега. Освен това учените смятат, че откритието може да хвърли светлина върху природата на тъмната материя, която представлява около една четвърт от Вселената.

Станете почитател на Класа